Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie by za dva roky mohla vstoupit do NATO

NATO
NATO
Foto: NATO

Makedonie by se mohla stát členem NATO od nynějška za 18 měsíců, tedy do jara 2020. Řekl to dnes podle agentury AP v Sarajevu vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí Matthew Palmer.

Palmer zdůraznil, že balkánská země by mohla rozšířit řady Severoatlantické aliance na začátku roku 2020, pokud naplní dohodu s Řeckem o svém přejmenování na Severní Makedonii, a vyřeší tak spor o název země trvající už desítky let.

"Je to zcela realistický časový cíl," prohlásil Palmer. Zároveň však vyjádřil obavu z "neblahého vlivu" Ruska na západním Balkáně, včetně snah zvrátit rozhodnutí Makedonie vstoupit do NATO.

"Kreml hodlá své zájmy v regionu prosazovat prostřednictvím třenic, nedůvěry a nepokojů," uvedl Palmer a dodal, že Rusko se v prvé řadě zaměřuje na prosazování svých "vizí a cílů, které jsou ve stále větším rozporu s našimi".

Přejmenování balkánského státu má ukončit 27 let trvající spor s Řeckem. Řekové považují název Makedonie za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Atény kvůli tomu blokovaly vstup Makedonie do NATO i Evropské unie.

Letos v červnu se premiéři obou zemí shodli na kompromisním názvu Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie.

Témata:  Makedonie NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy