reklama

Střelba ve Štrasburku (1:38) | zdroj: YouTube

Podle Reuters byl střelec identifikován a u policie má záznamy v souvislosti s kriminální činností. Místní prefektura uvedla, že podle policie představoval bezpečnostní riziko. Útočník podle listu Le Figaro použil na třech místech automatickou pistoli, kterou zranil jednoho policistu. Je mu 29 let, jeho původ nebo národnost nebyla upřesněna. 

Vyšetřování převzalo protiteroristické oddělení pařížské prokuratury, informovala agentura AFP. Útočník byl podle policie před svým útěkem při přestřelce s bezpečnostními silami zraněn.

Ve Štrasburku se v těchto dnech konají hojně navštěvované vánoční trhy. List Les Dernières Nouvelles d'Alsace na svém webu uvedl, že policie prověřuje hypotézu teroristického útoku. Podle informací tohoto regionálního deníku střelec zahájil palbu v ulici Rue des Grandes Arcades, která je frekventovanou obchodní tepnou.

"Byly slyšet výstřely a lidé utíkali pryč. Trvalo to asi deset minut," řekl stanici BFM jeden z místních obchodníků.

Francouzské ministerstvo vnitra vyzvalo lidi, kteří se v centru Štrasburku nyní nacházejí, aby nevycházeli ven kvůli "vážnému narušení bezpečnosti" ve městě. Prezident Emmanuel Macron do Štrasburku vyslal ministra vnitra.

"Po útoku v centru Štrasburku je Evropský parlament uzavřen. Nikdo nemůže dovnitř ani ven," uvedla na twitteru česká europoslankyně Kateřina Konečná. "Jsme v centru Štrasburku v rest Gutenberg, personál nás požádal, abychom se schovali vzadu a nevycházeli ven," napsal na stejné sociální síti její kolega Jaromír Štětina.

"K situaci ve Štrasburku - dle poslední zprávy, co mám od příslušného parlamentního útvaru, který je v permanentním kontaktu s policií, útoků bylo podle všeho souběžně několik," uvedl na twitteru europoslanec Pavel Telička. Tuto informaci policie zatím nepotvrdila.

Pachatel útoku je podle všeho stále na útěku. S odvoláním na policii to na svém twitterovém účtu uvedl rovněž generální tajemník Rady Evropy (RE) Thorbjörn Jagland. Také RE má ve Štrasburku své sídlo a vedení instituce varovalo zaměstnance, aby nevycházeli ven.