Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příbuzní novinářů zadržených v Barmě žádají jejich propuštění

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Příbuzní a přátelé dvou novinářů agentury Reuters, kteří byli letos v září v Barmě odsouzeni na sedm let vězení, dnes žádali jejich okamžité propuštění. Výzvy a plánované shromáždění v centru Rangúnu připomínají rok od zadržení obou novinářů, jejichž případ je všeobecně vnímán jako zkouška svobody tisku v Barmě, informoval zpravodajský server BBC News.

Osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone byli zadrženi loni 12. prosince na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů. Odsouzeni byli za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Oba muži trvají na své nevině a tvrdí, že jim dokumenty podstrčili sami policisté.

Novináři Ťjo Sou U a Wa Lone zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin. Sedm barmských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy barmská armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.

Z Arakanského státu na západě Barmy uprchlo kvůli násilnostem barmské armády od loňského srpna do sousedního Bangladéše na 700.000 Rohingů. OSN operace barmské armády, které spustil útok rohingských povstalců na stanoviště policie v Arakanském státě, označila za etnickou čistku.

Témata:  Barma novináři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy