reklama

Obžalovaný od listopadu není schopen účasti na procesu a leží v nemocnici. Lékař má stav obžalovaného znovu posoudit v lednu. Předsedající soudce Rainer Brackhane má poté rozhodnout, zda řízení musí začít znovu s novými termíny. Trestní řád tento krok předpokládá po třítýdenní přestávce v řízení.

Lékařský expert povolaný soudem ve čtvrtek, během osmého jednacího dne, vylíčil zdravotní stav obžalovaného. Ten se údajně v uplynulých týdnech zhoršil. Podle znalce je sice možné, že se muž opět uzdraví, ale není to příliš pravděpodobné.

Žaloba Rehbogena viní z toho, že v koncentračním táboře ve Stutthofu poblíž Gdaňsku v letech 1942 až 1944 napomáhal při zavraždění stovek lidí. Podle údajů centrály pro vyhledávání osob podezřelých ze zločinů nacismu v německém Ludwigsburgu zemřelo do konce 2. světové války ve Stutthofu a pobočných táborech a při místních pochodech smrti na 65.000 lidí.

Obžalovaný, který se narodil v Rumunsku, ale dlouhodobě žil na západě Německa, dosud tvrdil, že nevěděl o zabíjení vězňů v zařízení.

Státní zastupitelství v Dortmundu klade muži za vinu několik konkrétních případů, k nimž měl svou činností napomáhat. Jde například o vraždu více než stovky polských vězňů a nejméně 77 sovětských válečných zajatců v plynové komoře v létě 1944.

Mezi případy, za které obžalovaný podle státního zastupitelství nese spoluzodpovědnost, patří také zabití více než 140 vězňů, včetně dětí, kterým doktoři SS přímo do srdce vpíchli injekci benzinu a fenolu.

Německo po usvědčení dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor Johna Demjanjuka v roce 2011 vystupňovalo své úsilí o stíhání dalších osob, které se na nižších úrovních na hromadném zabíjení nepřímo podílely. Vesměs se to týká osob starších 90 let.

V posledních letech tak bylo odsouzeno několik táborových dozorců z řad SS. Zemřeli ale ještě předtím, než rozsudky nabyly právní moci nebo před nástupem do vězení.

V listopadu berlínské státní zastupitelství vzneslo obvinění vůči dalšímu 95letému bývalému dozorci z někdejšího nacistického koncentračního tábora v hornorakouském Mauthausenu. Muž je podezřelý z napomáhání k vraždě 36.000 lidí.