reklama

Podle zprávy serveru Express byla skupina čtyř mladých syrských přistěhovalců obviněna ze sexuálního útoku na čtrnáctiletou školačku. K incidentu mělo dojít v parku v Newcastlu.

Jedním z údajných pachatelů je přitom mladík, který byl do Velké Británie přesídlen před pouhými šesti měsíci v rámci vládního uprchlického programu.

Omar Badreddin (18), Mohammed Alfrouh (20) a Mohammad Allakkoud (18) uvedli, že se cítí nevinni. Obviněn byl také šestnáctiletý Syřan, jehož jméno nebylo kvůli jeho věku uvedeno. Ten se k věci dosud nevyjádřil. Jeho případem se bude zabývat soud pro mladistvé.

Útok se měl odehrát 10. května v místním parku, přesně 6 měsíců poté, co se Badreddin dostal jako uprchlík do země. Badreddin je jedním ze 1602 Syřanů, kteří přišli do Velké Británii jako součást přesídlovací politiky vlády.

On a jeho rodina žila po útěku ze Sýrie v Jordánsku, pak byli všichni uprchlickou agenturou OSN označeni jako zranitelní. Byl jim proto povolen vstup do Spojeného království.

Další útočník Alfrouh už byl obviněn z dalšího napadení, i zde šlo o čtrnáctiletou dívku. I v tomto případě však Syřan prohlašuje, že se cítí nevinný.

Deník Daily Mail v souvislosti s oběma útoky na dívky poukazuje na to, že policie o útoku neinformovala. A to dokonce ani poté, co mladíci skončili před soudem. O incidetech dokonce prý neměl informace ani tamní poslanec.

Policie podle listu publikovala seznam asi 100 různých mimořádných útoků a událostí, sexuální útoky Syřanů však mezi nimi nebyly. V souvislosti se Syřany policie informovala pouze o krádeži 19 hrnců krevet z jednoho z přístavů.

Podrobnosti o údajných útocích se objevil v pátek ve zprávě BBC, stanice však odmítla uvést, kde informace získala. List proto tyto události srovnává s děním o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem, o kterých policie původně také mlčela. Až pod tlakem médií povolila a uveřejnila informace o hromadných útocích a loupežích.

Vůdce strany UKIP Nigel Farage už v sobotu večer uvedl, že musí být prošetřeno nejen to, jakým způsobem jsou vybíráni uprchlíci pro přesídlení, ale i to, proč úřady o případu mlčí a kdo všechno je do tohoto „spiknutí" zapojen.