Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další stěhování migrantů: Policie evakuovala stovky lidí od hranic s Makedonií

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Řecká policie dnes začala vyklízet provizorní uprchlické tábory u hranic s Makedonií, do kterých se přesunuli migranti po evakuaci tábora v Idomeni.

Do stanového městečka poblíž areálu čerpací stanice v obci Polykastro dnes dorazilo asi 300 policistů, kteří už během dopoledne přesvědčili více než čtyři stovky obyvatel tábora a odvezli je autobusy do uprchlického centra poblíž Soluně, uvedl deník To Vima.

Celkem dnes odjelo podle řecké tiskové agentury APE-MPE (AMNA) 1158 lidí v 31 autobusech do uprchlického centra Vasilika.

U čerpací stanice v Polykastru pobývalo podle některých informací do dnešního rána přes 1800 lidí. Není jasné, kam odešel zbytek, či zda šlo o nadhodnocený odhad.

Podle médií evakuace probíhala v klidu a bez protestů, zadrženo ale bylo 34 zahraničních dobrovolníků, kteří na místě migrantům pomáhali. Policie je po předložení dokladů nakonec všechny propustila.

Řecké úřady počítají s tím, že vyklízení táborů bude pokračovat i v úterý, kdy se policie zaměří i na zhruba dvě tisícovky lidí, kteří stanují ve dvou táborech poblíž hotelu a další čerpací stanice v okolí nedalekého silničního přechodu Evzoni.

Zdroj: YouTube

Řecká pobřežní stráž mezitím oznámila, že vyhlásila pátrání po lodi s migranty, jejíž pasažéři vyslali nouzový signál. Na palubě je asi 200 lidí a plavidlo se podle všeho pohybuje asi 150 kilometrů jižně od ostrova Kréta v libyjských vodách. Na místo už zamířil řecký tanker a obchodní loď plující pod panamskou vlajkou.

V Řecku letos na jaře uvázlo asi 50.000 migrantů, kteří v zemi nedobrovolně zůstali po uzavření hranic balkánských států.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.