reklama

Česká krize identity

„Češi jsou dnes zdravější, bohatší a ve větším bezpečí než kdy dříve. Ekonomika minulý rok rostla o robustních 4,2 % a země se mohla chlubit nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii. Problémy EU, od možného odchodu Velké Británie po eurozónu a migrační krizi, na Českou republiku téměř nemají vliv. Tak proč je nálada tak ponurá?" ptá se týdeník.

Podle něj se Česká republika nachází uprostřed krize identity, která vyvrcholila spory o novou zkratku názvu země v angličtině, Czechia. „Antiislámská strana je na dobré cestě získat křesla v podzimních regionálních volbách, ačkoliv muslimové tvoří jen 0,1 % národa. Roste prodej zbraní. Čeští poslanci chtějí své vlastní referendum v britském stylu o členství v EU, takzvaný czexit," popisuje dále týdeník.

Jakub Klepal, výkonný ředit neziskové skupiny Forum 2000, varuje, že situaci komplikuje fakt, že český premiér je slabý, zatímco prezident je silný; ten ale zase nemá dostatečnou moc.

Uvolnění vazeb na EU?

Týdeník poukazuje na fakt, že ačkoliv je český národ statisticky jedním z nejméně náboženských na světě, 80 % z nás se bojí islámu. Odpor vůči multikulturalismu, který je cítit napříč celou Evropou, je zde obrovský, a to navzdory faktu, že sem žádná masová imigrace neproběhla.

Podle průzkumů také klesá důvěra v Evropskou unii, která v dubnu podle průzkumu agentury CVVM klesla na 37 %, i NATO a OSN, kde se důvěra Čechů pohybuje okolo 50 %. Podobné nálady podle týdeníku vedou k prudkým změnám v politice.

V souvislosti s tím připomíná březnovou návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, během které český prezident Miloš Zeman kritizoval předchozí postoj vlád vůči Číně, jehož negativní charakter zdůvodnil tlakem ze strany USA a EU.

Ani Západ, ani Rusko

Týdeník ale varuje, že tato návštěva vyvolala kritiku. „Třídenní návštěva prezidenta Si vyvolala srovnávání s rokem 1978 a návštěvou Leonida Brežněva," podotýká týdeník a dále uvádí: „Zemanova slova byla brána jako znamení, že se snaží zemi odsunout od Západu k Číně nebo Rusku. To samé se říkalo, když se minulý rok zúčastnil vojenské přehlídky ke Dni vítězství v Moskvě."

Otočení se od Západu ale podle serveru nutně neznamená přiklonění se k východu a Rusku, kterému podle slovenského think tanku Institute for Public Affairs, který na toto téma v květnu provedl průzkum, v České republice věří jen 17 %; 52 % lidí pak Moskvě aktivně nevěří.

Česká politika je podle týdeníku pro vnější svět povětšinou nepochopitelná. Podotýká, že politika prezidenta Zemana se zdá být motivována zejména snahou rozčilovat pražskou elitu, a tvrdí, že prezident úmyslně provokuje premiéra Sobotku, kterým „pohrdá" kvůli tomu, že po roce 2000 pomohl zablokovat jeho kandidaturu na prezidenta.

Většina Čechů se ale podle týdeníku bojí větší integrace do Evropy, možné ztráty národní identity a ztráty kontroly.