Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi Eritrejí a Etiopií vládnou nepokoje. Hrozí další válka?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Addis Abeba - Vláda v Eritreji obvinila etiopskou armádu z útoků na pozice eritrejských jednotek ve sporné pohraniční oblasti. Z Eritreje pochází značná část uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy.

Obě země se spolu v letech 1998 až 2000 utkaly ve válce. Při konfliktu přišlo o život na 70.000 lidí. Spor o pohraniční regiony, kvůli kterému válka vypukla, stále není vyřešen.

K novému útoku došlo v neděli, oznámila dnes agentura AP s odvoláním na eritrejské ministerstvo informací. Jak popsali svědci, kvůli intenzivnímu ostřelování prchají z oblasti desítky rodin.

Mluvčí etiopské vlády řekl, že etiopská armáda začala pálit až poté, co eritrejské síly zahájily dělovou palbu na etiopské území, kde se nacházely i civilní sanitky.

Boje si podle Addis Abeby vyžádaly mnoho obětí na obou stranách. "Velký počet mrtvých byl na obou stranách, více ale na té eritrejské," řekl bez dalšího upřesnění mluvčí etiopské armády. Eritrejci se k tvrzení o obětech podle médií nevyjádřili.

Etiopský premiér Hailemariam Desalegn se již dříve nechal slyšet, že etiopské jednotky zakročí proti Eritreji v případě, že budou jakýmkoli způsobem vyprovokovány.

"Doporučujeme necestovat do některých oblastí země, zejména na hranici s Etiopií a se Súdánem. Hranice mezi Eritreou a těmito dvěma zeměmi je uzavřena. Dále je lépe necestovat do Tesseney, do oblasti okolo Afabet, Nakfa a mezi Sebederat a hranicí s Etiopií (Temporary Security Zone). V oblastech na západ od přístavu Assab, na jih od Mendeferra a Barentu a v okolí Massawa lze stále narazit na nášlapné miny," varuje MZV ČR.

Eritrejské úřady navíc v souvislosti s napjatou situací vzhledem k nedořešenému hraničnímu sporu s Etiopií silně omezují pohyb ve vnitrozemí. Před cestou po vnitrozemí je třeba požádat o souhlas příslušné úřady. Hrozby bombových útoků jsou v poslední době reálné. Turisté by proto měli být obezřetní. Běžná kriminalita (krádeže apod.) se i přes stoupající tendenci omezuje pouze na větší města.

Témata:  Eritrea Etiopie Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy