Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti uprchlíků ve vážném ohrožení. Pašeráci je využívají k otřesným věcem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Již delší dobu je zdůrazňován fakt, že se do Evropy v rámci migrační krize dostalo velké množství dětí bez doprovodu. Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) varuje, že jsou tyto děti pašeráky na severu Francie vážně zneužívány. Informoval o tom deník The Guardian.

UNICEF se podle deníku ve čtvrtek chystá vydat zprávu, která se zakládá na šestiměsíčním vyšetřování a zkoumá situaci nezletilých, kteří bez doprovodu žijí v táborech na severu Francie.

Tato zpráva varuje, že je stav velmi kritický. Děti jsou podle ní vystavovány sexuálnímu násilí pašeráky, kteří jim slibují, že jim zajistí cestu do Velké Británie.

Děti také vyšetřovatelům sdělily, že je pašeráci nutí pracovat a páchat zločiny, mezi které patří i pomáhání pašerákům s přepravou lidí přes Lamanšský průliv.

Cesta do Evropy přitom podle zprávy tyto děti silně traumatizovala a jsou nyní ochotné pro shledání se svými rodinami udělat cokoliv.

Jak deník také připomíná, děti, kterým se z Francie do Velké Británie odejít podařilo díky tomu, že zde mají příbuzné, poslaly britské ministryni vnitra Therese Mayové otevřený dopis, ve které ji žádají, aby dětem ve Francii pomohla. Samy v něm také vzpomínají na „strašlivé měsíce", které v táborech na severu Francie musely strávit.

Témata:  uprchlíci děti UNICEF

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy