Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První politik z Bosny uctil památku obětí v Sarajevu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sarajevo - Současný předseda kolektivní hlavy bosenského státu Bakir Izetbegović dnes uctil památku srbských obětí zavražděných během války v Sarajevu, učinil tak jako vůbec první bosňácký (dříve muslimský) politik.

Společně s dalšími bosenskými politiky položil květy u jeskyně Kazani, do níž nechvalně proslulý muslimský polovojenský oddíl házel zavražděné Srby. "Je třeba učinit vše, aby se tyto věci už nikdy vůči nikomu neopakovaly. Nosil jsem v sobě pocit dluhu, měl jsem přijít dříve, abych vyjádřil soustrast. To je hlavní důvod, proč jsem přišel na toto místo, a doufám, že tím povzbudím i druhé, aby učinili podobné kroky," řekl Izetbegović.

Zdroj: YouTube

Z Kazani byly exhumovány ostatky 21 obětí a ze dvou blízkých míst, Gaja a Malina, osmi dalších, napsal Dnevni avaz. Smrt zavražděných měla na svědomí v letech 1992 až 1993 takzvaná 10. horská brigáda bosenské, převážně muslimské armády. Brigádě velel Mušan Topalović zvaný Caco, krutost jeho oddílu naháněla strach Srbům a Chorvatům, ale i muslimům.

Bosenská armáda nakonec na podzim 1993 proti tomuto oddílu, který odmítal poslušnost i armádnímu velení, zasáhla a Topaloviče a několik dalších mužů zabila.

Témata:  Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii Srbsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy