reklama

"Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na český trh dostane zdravotně závadné maso z této země," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Ve středu veterináři zjistili, že zhruba v 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Česká policie začala už od středy více kontrolovat kamiony dovážející z Polska zboží "podléhající rychlé zkáze". Součinnost veterinární správě poskytují také celníci. Kontroly budou pokračovat do odvolání.

Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom to, že spolupráci s polským partnerem zcela ukončí.

Ze zhruba 700 kilogramů masa se salmonelou se ho zpracovalo nebo se dále dohledává 133 kilogramů. Zhruba polovina tohoto množství se ho snědla na gymnáziu v Kroměříži. Snědené maso vždy předem prošlo tepelnou úpravou, riziko nákazy je podle Státní veterinární správy minimální.

Ardanowski dnes v rozhovoru pro Radio Wnet prohlásil, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. Podle něj věc zveličují ty země, které v produkci potravin nestačí na polskou konkurenci. Pohrozil možností kontroly českého piva dováženého do Polska.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává. Podle něj s českým pivem nikdy problémy nebyly.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se k polské hrozbě postavil ironicky. "Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku," uvedl na twitteru u fotografie s pivem z pivovaru Budějovický Budvar. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil vyjádření o kontrole piva za zoufalé, podle něj se problémy s českým pivem nikdy neobjevily. Od polského ministra by očekával racionálnější reakci.

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová vyzvala Agrofert k přijetí odpovědnosti za případná polská odvetná opatření. "Pokud Polsko opravdu přistoupí k odvetným opatřením a začne kontrolovat české produkty vyvážené do Polska, měl by případné zvýšené náklady a ztráty vývozců nést holding Agrofert, který dovážel salmonelou zasažené polské hovězí do ČR a ohrožoval tak české zákazníky. Každý musí nést zodpovědnost za své činy. I holding patřící do svěřenského fondu českého premiéra," uvedla.