reklama

Lavina se kolem půl čtvrté uvolnila z dosud nejasných příčin, mladšího Čecha zachytila a strhla ho s sebou asi 50 metrů. Jeho krajan okamžitě informoval záchranáře. Zavaleného muže našel pes vycvičený k hledání lidí pod lavinou, záchranáři už ho ale ze sněhu vyprostili mrtvého.

"Ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje, že během tohoto víkendu se jedná už o několikátou lavinu. Čeští občané by měli v oblastech s lavinovým nebezpečím dbát zvýšené opatrnosti a pohybovat se po vyznačených trasách," řekl ČTK Řehák.

Předtím si vyžádaly nejméně jednu oběť tři laviny, které spadly v oblasti městečka Reutte nedaleko německých hranic. Tyrolská policie v této souvislosti uvedla, že další čtyři osoby se podařilo ze sněhového závalu vyprostit živé. Kolik lidí laviny celkem zavalily, se zatím neví, pátrání pokračuje.

Agentura APA uvedla, že záchranáři vyhrabali pět zasypaných lidí, přičemž jeden člověk už nejevil známky života. Jeden zachráněný utrpěl zranění, zatímco zbylí tři vyvázli bez újmy. V tomto případě jde podle mluvčího MZV Řeháka o pět německých občanů.

Doposud není jasné, kolik osob tři lavinové jazyky u Reutte pod sebou celkem pohřbily. Záchranáři pokračují v prohledávání dvou z nich - mají totiž další signály ze zařízení, jež u sebe lidé nosí pro případ zavalení lavinou.

Místo této události se nachází asi 100 metrů od hotelu Ammerwald. Samotný hotel ale lavina nezasáhla, poznamenala APA.