reklama

Spor mezi Pekingem a Bruselem o uznání Číny jako tržní ekonomiky dominoval dnešním německo-čínských vládním konzultacím. Čínské vedení podle agentury DPA trvá na tom, že své smluvní závazky, které s uznáním souvisejí, splnilo a že na řadě je nyní Evropská unie.

Čína tak zůstává v obchodním sporu s Evropou nekompromisní. Peking sice podle svých slov nechce obchodní válku, zároveň ale trvá na tom, aby Evropa splnila své smluvní závazky, uvedl dnes čínský premiér Li Kche-čchiang. A německá strana by podle něj při splnění závazku EU měla sehrát pozitivní úlohu.

Merkelová nezpochybnila dřívější sliby, a dodala, že chce mezi Pekingem a Bruselem sehrát roli zprostředkovatele. Uvedla, že hned po návratu z Číny promluví s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. V červenci se má v Pekingu konat vrcholná schůzka EU-Čína.

Merkelovou na třídenní návštěvě Číny, která skončí v úterý, doprovází šest ministrů a několik státních tajemníků. Dnes bylo podepsáno 24 německo-čínských dohod o rozvoji spolupráce. Hodnota obchodních kontraktů podle DPA dosahuje 2,73 miliardy eur (73,8 miliardy Kč).

Číně, která je nyní druhou největší ekonomikou světa, bylo při vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001 přislíbeno, že do konce roku 2016 by jí mohl být přiznán status tržní ekonomiky. Evropský parlament ale v květnu velkou většinou hlasů Číně tuto klasifikaci přiznat odmítl.