reklama

Incidenty, které vyšetřuje protiteroristická policie, si podle serveru Sky News vynutily evakuaci budovy pro personál na letišti London City, lety ale ovlivněny nebyly. Provoz na železnici na nádraží Waterloo narušen nebyl. Stejně tak událost neměla dopad na odlety a přílety na Heathrow. Právě na nejrušnějším britském letišti Heathrow balíček způsobil menší požár, který se ale podařilo rychle uhasit.

Výbušná zařízení byla v poštovních balíčcích o velikosti A4. Policie uvedla, že nálezy vyšetřuje jako "související činy" a pátrá po motivu.

Podle stanice Sky News nejméně na dvou ze tří balíčků byly irské známky. Irská policie později uvedla, že při vyšetřování incidentu svým londýnským kolegům pomáhá, informaci o známkách ale nepotvrdila.

Stupeň ohrožení Británie terorismem je nyní na druhém nejvyšším stupni, který označuje situaci za "vážnou". Země zažila v uplynulých letech několik teroristických útoků. Při atentátu v květnu 2017 v Manchesteru zemřelo 22 lidí. Jen dva týdny po tomto útoku otřásl Británií další atentát, který si v Londýně vyžádal osm obětí.

Incident s balíčky se odehrál v době, kdy roste nejistota před odchodem Británie z Evropské unie, který je naplánován na 29. března. Právě otázka budoucího režimu na hranici mezi Spojeným královstvím a Irskem je v současnosti hlavní překážkou pro schválení dohody, kterou vyjednala britská vláda v Bruselu.

Řada lidí se obává, že by vznik přísného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem mohl vést k nepokojům v Severním Irsku, které ukončila Velkopáteční mírová dohoda z roku 1998. Jejímu uzavření předcházelo i několik teroristických útoků spáchaných severoirskými separatisty, mimo jiné právě v Londýně. Britské úřady nicméně v současnosti nebezpečí atentátu ze strany severoirských separatistů označují pouze za "mírné".