Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická historie se opakuje? Trosky etiopského boeingu naznačují podobnost s pádem Lion Air

Boeing 737 MAX 8 Smart Wings
Boeing 737 MAX 8 Smart Wings
Foto: travelservice.aero

Vyšetřovatelé pádu Boeingu 737 MAX etiopských aerolinií nalezli na místě neštěstí mezi troskami kus stabilizátoru s klapkami v neobvyklé pozici, která byla podobná té u havarovaného letounu indonéské společnosti Lion Air loni v říjnu. S odvoláním na dva nejmenované zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom informovala agentura Reuters.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) již ve středu uvedl, že čerstvé informace o nehodě etiopského letadla, při němž zahynulo 157 lidí, a upřesněná data o trase jeho letu vykazovaly určité podobnosti s havárií letounu společnosti Lion Air.

V obou případech se zřítily letadla Boeing 737 MAX. FAA a další regulátoři po celém světě po havárii v Etiopii zakázaly těmto letounům létat. FAA dosud veřejně nepředložila žádné informace z vyšetřování tohoto leteckého neštěstí.

Pozice klapek na horizontálních ocasních plochách by mohla pomoci určit, zda byly nastavené pro střemhlavý let.

Indonéské úřady dnes rozhodly o uspíšení vydání závěrečné vyšetřovací zprávy o havárii letounu Lion Air, v níž zahynulo 189 lidí. K dispozici by měla být na přelomu července a srpna. Do Etiopie také vysílají vlastního vyšetřovatele.

Předběžná zpráva o příčině pádu letadla Lion Air se soustřeďovala na údržbu, výcvik pilotů a chování automatického systému letadla při poklesu vztlaku pod křídlem. Konstatovala, že piloti měli potíže s udržením kontroly nad strojem ve chvíli, kdy automatický bezpečnostní systém opakovaně poslal letoun do střemhlavého letu.

Podle agentury AFP si na takovéto chování letadla již před havárií v Indonésii stěžovali nejméně čtyři američtí piloti. Podle nich stroj krátce po startu náhle přešel do prudkého klesání. Rizikovou situaci tehdy vyřešili tím, že vypnuli autopilota a manuálně dostali letoun do původního směru letu.

Témata:  Etiopie Boeing 737 MAX zřícení letadla Ethiopian Airlines zřícení Boeingu 737 MAX 8 Lion Air letu JT610

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy