Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čaputová, nebo Šefčovič? Volební místnosti se uzavřou ve 22:00

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Foto: Facebook

Slováci dnes ve druhém kole prezidentských voleb rozhodují, zda se příští hlavou státu stane právnička Zuzana Čaputová, nebo místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Podle předvolebních průzkumů je favoritkou dnešního hlasování Čaputová, která získala nejvíce hlasů i v prvním kole před dvěma týdny. Voliči svůj hlas mohou odevzdat do 22:00. Pokud bude Čaputová zvolena prezidentkou, stane se první ženou v čele Slovenska.

Šefčovič se voleb zúčastnil dopoledne v Bratislavě, Čaputová hlasovala odpoledne ve městě Pezinok nedaleko slovenské metropole, kde kandidátka žije. Vrcholní politici Slovenska během dne vybízeli obyvatele k účasti na volbách.

"Udělejme si čas na mimořádně důležité volby i v takovýto krásný den. Budoucí prezident nebo prezidentka potřebuje silný mandát. Každý hlas je důležitý, každý hlas rozhodne," napsal na sociální síti úřadující prezident Andrej Kiska, který se o znovuzvolení neucházel a který v kampani podpořil Čaputovou. Kandidátka se po přesvědčivém vítězství v prvním kole prezidentských voleb vzdala postu místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Voliče k účasti na hlasování vybídl i Pellegrini. "Ať má budoucí prezident co nejsilnější mandát od občanů. Už nyní se těším na naši budoucí spolupráci," uvedl Pellegrini, který je také místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, jež v prezidentských volbách podporuje Šefčoviče.

Slovenské úřady zatím nehlásily žádné vážnější problémy, které by ovlivnily průběh hlasování. První kolo voleb prezidenta poznamenal zejména incident v jedné obci na východě země, kde opilý zastupitel odcizil volební urnu a hlasovací archy vysypal na ulici. Volební místnost tam kvůli tomu zavřela až necelou hodinu před půlnocí, což způsobilo i posunutí začátku zveřejňování dílčích výsledků hlasování.

Desítky tisíc Slováků, kteří žijí v zahraničí, se prezidentských voleb mohou účastnit pouze ve vlasti. Korespondenční volbu ani hlasování na svých ambasádách Slovensko při volbách hlavy státu neumožňuje. Již v prvním kole prezidentských voleb mnoho Slováků, kteří studují či pracují v Česku, přijelo do slovensko-českého příhraničí jen kvůli možnosti hlasovat. Podle medií i během dneška z Česka přijeli volit Slováci do města Kúty blízko hranic s ČR. Voliči tam čekali před volební místností ve frontě, která sahala až na ulici.

Čaputová a Šefčovič se v uplynulých dnech střetli v sérii televizních debat. Šefčovič se při nich snažil například zpochybnit koncipientskou praxi své soupeřky. Čaputová tvrdila, že při přípravě na povolání advokátky zákony neporušila.

Na Slovensku se o prezidentovi v přímé volbě rozhoduje od roku 1999. Nynějšímu prezidentovi Kiskovi pětileté funkční období skončí v polovině června.

Témata:  Zuzana Čaputová Maroš Šefčovič Slovensko prezident Slovenska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy