reklama

Vše začalo silnými bolestmi hlavy, které se postupně změnily v přetrvávající nesnesitelné utrpení. Aby toho nebylo na osmiletou dívku málo, objevily se také epileptické.

Lékaři marně pátrali po příčině, kterou však nenašli. Došli proto k závěru, že na mozku dívky jsou cysty. Holčičce proto okamžitě nasadili léčbu steroidy, velmi brzy se ale projevily přes vedlejší příznaky, dívka trpěla dušností a nebyla schopna samo chodit.

Bolesti ale nezmizely a o půl roku později přivezli zoufalí rodiče svou zuboženou dceru do nemocnice v Gurgaone. Až tam lékaři zjistili, že původní diagnóza byla nesprávná a pacientka trpí cysticerkózou, kterou způsobily larvy tasemnice.

Šokující ale bylo místo, kde se larvy nacházely a čím se živily. Dívka je totiž měla v mozku... "Na snímku mozku jsme jich napočítali přibližně sto," řekl televizi Fox News lékař Praveen Gupta. "Onemocnění vzniká tehdy, když se z vajíček tasemnice v trávicím traktu vylíhnou larvy a ty migrují v těle a nakonec se usadí v mozku. Typickými příznaky jsou bolesti hlavy, epileptické záchvaty, poruchy zraku či náhlá dezorientace," upřesnil.

Za vším byla podle lékaře špatná hygiena spojená s konzumací nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa. Důležité ale je, že navzdory pozdě stanovené diagnóze léčba zabrala a stav děvčátka se postupně zlepšuje. 

Larvy dívce trvale mozek nepoškodily, podle Světové zdravotnické organizace ale nejde o výjimečný případ. Odhaduje se, že příčinou až třiceti procent epileptických záchvatů jsou právě podobné larvy uhnízděné v mozku.