Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž pil šest energetických nápojů denně. Rozpadá se zaživa

Energetické nápoje
Energetické nápoje
Foto: Pixabay

O tom, že energetické nápoje škodí zdraví, slyšel asi každý. Málokdo ale ví, jak moc nám může potí takových nápojů skutečně ublížit.

Učitel Dan Royals přiznal, že denně vypil asi šest energetických drinků, které obsahovaly asi 58 gramů cukru. Teď se ovšem rozhodl, že se svou závislostí skoncuje. Jeho jazyk se totiž doslova změnil k nepoznání.

„Kdo pije energetické nápoje? Kdo je na nich závislý? Podívejte se, co to udělá s vaším jazykem. A představte si, jak musí působit na vaše vnitřnosti,“ popsal Dan. Jeho jazyk se doslova loupe, kvůli chemikáliím na něm má puchýře a úplně prožraná místa.

„Až donedávna, než se to začalo projevovat, jsem pil minimálně 5-6 plechovek denně. Kvůli učení dětí jsem neměl dost energii. Každý den jsem si čistil zuby, ale pak jsem šel k lékaři - bum!“ popisuje návštěvu u odborníka.

„Zjistil jsem, že v těch nápojích jsou chemikálie, které vám doslova rozežerou jazyk...“ vysvětluje teď Royals. Dan sice přiznal, že je také kuřák, ale dodal, že jeho lékař mu potvrdil, že za stav jeho jazyka může závislost na energetických nápojích.

Odborníci opakovaně varují před nebezpečím pití většího množství energetických nápojů

Studie Světové zdravotnické organizace doslova uvádí: „Studie v USA ukázala, že zubní kazy mohou být způsobeny kyselým pH a vysokým obsahem cukru v energetických nápojích. Další studie ukázala, že pití energetických nápojů může způsobit erozi a odstranění ochranné vrstvy na zubech, což vede k zvýšené citlivosti zubů.“

Pití většího množství energetických nápojů ovšem také může způsobit předávkování kofeinem, diabetes typu 2, špatný stav chrupu, obezitu, potraty a nízkou porodní hmotnost a porod mrtvých plodů u těhotných žen či neurologické a kardiovaskulární problémy u dětí a dospívajících

V listopadu loňského roku studie ukázala, že jen jeden energetický nápoj stačí na to, aby způsobil srdeční problémy. Vědci z University of Texas zjistili, že nápoje zužují krevní cévy, což zvyšuje riziko srdečních infarktů a mrtvice během pouhých 90 minut po vypití nápoje.

Témata:  energetické nápoje zdraví zubaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy