Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNICEF varuje: Mladé dívky jsou v Libyi znásilněné a do Evropy přijíždějí těhotné

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) bylo letos mezi uprchlíky z Afriky 7009 dětí bez doprovodu, což je dvojnásobek ve srovnání s loňskem.

UNICEF se obává, že s letními měsíci počet dětí mířících do Evropy po moři vzroste. V Libyi čeká na cestu do Evropy přes 230.000 uprchlíků, mezi nimiž jsou desítky tisíc dětí bez doprovodu. Ty jsou vydány napospas převaděčům, kteří podle UNICEF často chtějí, aby si děti na cestu vydělaly nějakou službou.

"Když se pokusíte utéct, zastřelí vás a zemřete. Když odmítnete pracovat, zbijí vás. Bylo to jako obchod s otroky," cituje zpráva Aimamoa (16), který spolu se svým bratrem pracoval v Libyi na farmě dva měsíce, aby vydělal peníze pro převaděče. "Jednou jsem si na pět minut oddechl a jeden muž mne zbil holí. Po práci nás zamykali," řekl chlapec.

Italští sociální pracovníci sdělili, že sexuálně jsou zneužívány dívky i chlapci. Už v Libyi jsou nuceni k prostituci a některé z dívek přijíždějí do Itálie těhotné.

Přesné údaje o úmrtí uprchlíků, o jejich zmizení nebo zneužívání neexistují. "Je to tichá a zoufalá situace - nejsou vidět a nikdo o nich neví. Tisíce dětí jsou vystaveny denně nebezpečí a stovky tisíc dalších jsou připraveny riskovat cokoli. Je naléhavě nutné tyto děti chránit před všemi formami zneužití a násilí," sdělila zvláštní koordinátorka pro uprchlíky v Evropě Marie-Pierre Poirierová.

Témata:  uprchlíci děti UNICEF

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy