reklama

"V posledních deseti letech jsme si už zvykli na mírový a poklidný život, nikdo už neměl strach. To, co se stalo dnes, je hrozné," komentoval dnešní události na Srí Lance nejslavnější srílanský hráč kriketu Rošan Mahánáma. "Po tolika letech to zase začalo...šílenci zabíjejí nevinné lidi," uvedl s obavami zaměstnanec jednoho z hotelů Gamini Francis, podle něhož útoky poznamenají cestovní ruch a mnoho lidí přijde o práci.

Scény hrůzy popsal i srílanský ministr pro ekonomické reformy Harša de Silva, který navštívil po tragédii jeden z postižených kostelů a jeden z napadených hotelů v Kolombu. "Viděl jsem mnoho lidských těl i jejich částí všude kolem, byla to hrůza. Záchranářské jednotky jsou v plném nasazení, mnohé raněné jsme odvezli do nemocnic, čímž jsme doufám zachránili řadu životů," uvedl ministr.

Podle náměstka ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. Jeden z nich se podle svědků citovaných AFP odpálil v restauraci hotelu Cinnamon poté, co stál poklidně s talířem frontu na snídani. "Když na něj přišla řada, odpálil se," popsal scénu agentuře AFP jeden ze zaměstnanců hotelu. Útočník, který byl podle AFP Srílančan, se v hotelu ubytoval předchozí večer a psal se pod jménem Muhammad Azzam Muhammad.

Také arcibiskup Kolomba kardinál Malcolm Randžit je útoky šokován. "Neměli jsme zvláštní bezpečnostní opatření v kostelech, protože jsme ani nepomysleli, že se něco takového může u nás stát," řekl Randžit rádiu BBC. Vyzval zároveň obyvatele Srí Lanky, aby nepodlehli touze po pomstě a snažili se dál o mírové soužití.

"Byli jsme v našem pokoji ve 25. patře, když jsme ucítili silné otřesy. Běželi jsme dolů v obavě, že je zemětřesení," popsal stanici NBC explozi v restauraci v 1. patře pětihvězdičkového hotelu Shangri-La třicetiletý Akšat Saraf z Indie. "Všichni hosté byli evakuováni z hotelu, personál i záchranáři jsou skuteční hrdinové," uvedl také Saraf, který útoky označil za "opovrženíhodný akt proti lidskosti".

Útoky na Srí Lance, k nimž se dosud nikdo nepřihlásil, byly podle médií velmi dobře načasované, aby zabily co nejvíce lidí. Kostely byly plné věřících, kteří dnes slaví Boží hod velikonoční a připomínají si den, kdy podle křesťanské tradice Ježíš vstal z mrtvých.

"Všichni chceme pomoci obětem, nezáleží na tom, jakého jsou vyznání či rasy," řekl dnes BBC obyvatel Kolomba, který přišel jako řada dalších darovat krev. "Slyšel jsem sinhálštinu, tamilštinu i angličtinu," popsal své čekání ve frontě dobrovolníků, která sahala až ven z budovy.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Podle agentury AFP ale dostaly místní úřady před deseti dny varování od šéfa místní policie, že se chystají sebevražedné útoky na "prominentní kostely". Připravovat je měla radikální muslimská skupina, která loni poničila na Srí Lance buddhistické sochy, uvedla AFP.