reklama

Hlavním autorem studie je profesorka klinické etiky Wendy Rogersová. Časopisy, vědci i lékaři, kteří problémové studie využívali, jsou podle ní spoluvinní v „barbarských metodách získávání orgánů“, uvedl deník Guardian.

„Ze strany čelních vědeckých představitelů neexistuje skutečný nátlak na Čínu, aby byla více transparentní,“ vysvětlila Rogersová. „Zdá se, že si každý myslí – nic nám do toho není. Mlčení světa v otázce této barbarské praxe musí přestat.“

Transplantace orgánů v Číně je již dlouhou dobu kritizována ze strany lidskoprávních organizací. Zatímco podle Pekingu se v zemi odehraje asi 10 000 transplantací ročně, podle dat z tamních nemocnic je toto číslo ve skutečnosti až desetinásobně vyšší. Zjistila to zpráva publikovaná v roce 2016, která zároveň přinesla důkazy, že jsou často orgány odebírány popraveným „vězňům svědomí“. Evropský parlament praxi v roce 2017 odsoudil a vyzval Peking, aby ji ukončil.

Ve studii, kterou provedla Rogersová se svým týmem, zkoumali 445 vědeckých publikací, při nichž bylo zmapováno více než 85 000 případů transplantací. U 99 procent přitom nebylo uvedeno, zda dali dárci s odebráním orgánů souhlas. „Transplantační komunita selhala v implementaci etických standardů, když nedodržela zákaz publikování výzkumů, v nichž byly použity orgány popravených vědců,“ stojí v závěru studie.

„Voláme po okamžitém stažení všech prací, které k výzkumu využily orgány od popravených vězňů a po mezinárodním summitu, který by stanovil pravidla, jak zacházet s čínským transplantačním výzkumem,“ vyzvali australští vědci.

Čína sice v roce 2015 ohlásila, že přestane orgány tímto způsobem získávat, nepřijala však žádné zákony, které by praxi reálně ukončily. Amnesty International a další lidskoprávní organizace se obávají, že v ní Peking nadále pokračuje.

V prosinci 2018 vydal panel „Čínský tribunál“ kritickou zprávu, v níž se situací v zemi zabýval. „Členové tribunálu jsou si jisti – jednomyslně a bez jakýchkoliv pochyb – že bylo v Číně praktikováno odebírání orgánů vězňům svědomí po dlouhé časové období a docházelo k němu u velmi vysokého počtu obětí,“ konstatoval tribunál.