Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde se berou záhadná světla? Tajemství hory Brown Mountain 100 let mátlo vědce

Tajemná světla v okolí Brown Mountain
Tajemná světla v okolí Brown Mountain
Foto: Twitter

Tajemná světla v okolí Brown Mountain jsou dodnes ukázkou toho, jak lehce lze mnohdy objasnit zdánlivě nevysvětlitelnou záhadu. Někdy to ale může zabrat i více než desítky let.

Poprvé byla spatřena již před více než sto lety. Tehdy je uviděl místní rybář a příběh se okamžitě rozšířil mezi lidmi. Otiskly ho tehdy i místní noviny. Podle svědka se tajuplná červeno oranžová světla nad oblastí objevovala každý večer. Úřady do Brown Mountain vyslaly svého vyšetřovatele a ten brzy přišel s vysvětlením – místní vídají pouze odrazy od světel projíždějících vlaků.

Ke stejnému závěru došli výzkumníci i v roce 1922, kdy se do oblasti vrátili. Šlo podle nich o odrazy světel z vlaků, lamp a automobilů. Pak se ale přes Brown Mountain přehnala masivní povodeň. Ta strhla most, zničila okolní osvětlení a zneprůjezdnila železniční trať. Světla se přesto objevovala dál.

V roce 1977 provedli vědci na místě dokonce pokus. Pokusili se za pomoci světlometů způsobit odrazy, jež by vypadaly jako ona tajemná světla. A podařilo se. Klasické bílé světlo se opravdu vinou odrazů proměnilo na zvláštní červené světélkující koule. Zdá se, že záhada tak byla vyřešena.

Dnes se opravdu vědci kloní k teorii, že zvláštní pozorování byla způsobena světelnými odrazy. A to nejen od světel automobilů nebo vlaků, ale i od táborových ohňů, jichž je v zalesněné oblasti každou noc rozděláno nespočet. Zároveň je ale pravděpodobné, že záhadná pozorování budou hlášena i v budoucnu. Tajemná pozorování se totiž stala součástí místních zvyků a místní by zřejmě jen velmi neradi přišli o svojí specialitu.

Témata:  tajemství záhady

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy