Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum ukázal, kolik uprchlíků chce v Německu zůstat

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Dvaadevadesát procent uprchlíků se chce integrovat do německé společnosti. Ukázal to průzkum Schillerovy univerzity v Jeně provedený ve spolkové zemi Durynsko mezi uprchlíky převážně ze Sýrie a Afghánistánu.

Podle sondáže mezi uprchlíky, kteří do Durynska přišli od roku 2013, by chtělo 80 procent dotázaných převzít německou kulturu, zároveň si ale ponechat i kulturu země původu.

Studie zadaná univerzitě durynskou zemskou vládou a vypracovaná na základě výsledků uvedeného průzkumu, také ukázala, že 12 procent uprchlíků se chce asimilovat, a tedy se vzdát původní kultury, uvedl dnes jenský profesor Andreas Beelmann.

Beelmannův tým se dotazoval 906 uprchlíků ve věku od 18 do 68 let od loňského března do října. Téměř polovina respondentů pocházela ze Sýrie a více než čtvrtina z Afghánistánu. Dohromady dotazovaní pocházeli z 19 zemí.

Studie přinesla i problematické výsledky, upozornil Beelmann. Zhruba polovina dotázaných totiž také řekla, že by nesdílela představy o rovnoprávnosti, které jsou platné v Německu a Evropě.

Zmocněnkyně pro otázky migrace durynské vlády Mirjam Kruppaová řekla, že Durynsko je první německou spolkovou zemí, která si takovou studii objednala. Z ní dále mimo jiné vyplývá, že 88 procent uprchlíků aktivně hledá práci. Dvacet procent už si vydělává a třetina chodí na praktická cvičení nebo školení.

Témata:  Německo uprchlíci výzkum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.