reklama

Když je norští rybáři odstranili, objevil se na vnitřní straně nápis "vybavení Petrohradu", napsala agentura AP.

Norové našli běluhu s popruhy s nápisem vztahujícím se k Rusku (5:21) | zdroj: YouTube


Norští rybáři si běluhy všimli minulý týden; kytovec s popruhy sám připlul k rybářské lodi, začal se o ni třít a snažil se tahat za lana připevněná k plavidlu. Zvíře se zdálo být ochočené a navyklé přijímat potravu od lidí. Poté, co se rybářům podařilo sundat popruhy s úchytem, běluha odplula.

Profesor Audun Rikardsen z norské arktické univerzity v Tromsö tvrdí, že zvíře by mohlo pocházet z námořní základny v Murmansku na severu Ruska. Dodal zároveň, že norští ani ruští odborníci v současné době neprovádí žádný výzkum související s běluhami.

"Je to ochočené zvíře, které je zvyklé dostávat krmení, proto se nebálo kontaktu s rybáři," prohlásil Rikardsen. "Otázka zní, zda bude schopno samo přežít a zajistit si potravu. Zaznamenali jsme případy, kdy jiným kytovcům, kteří žili v Rusku v zajetí, se (ve volné přírodě) dařilo dobře," dodal.

Britský deník The Guardian dnes připomněl, že Rusko v minulosti několikrát usilovalo o výcvik různých kytovců k vojenským účelům. Naposledy o tom informovala v roce 2017 ruská armádní televize Zvezda. V roce 2016 si tamní ministerstvo obrany pořídilo pět delfínů v hodnotě v přepočtu asi 536.000 korun, napsal list, který se odvolává na veřejné vládní dokumenty.