Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé ze Srí Lanky jsou dopadeni nebo po smrti

Srí Lanka
Srí Lanka
Foto: Pixabay

Všichni, kdo plánovali velikonoční sebevražedné útoky na Srí Lance nebo je přímo vykonali, byli buď zadrženi nebo jsou mrtví. Podle agentury Reuters to dnes oznámil to policejní šéf Čandana Vikramaratne. Bezpečnostní složky rovněž při raziích zabavily materiál na výrobu výbušnin, který chtěli radikálové použít ještě v budoucnosti.

Podle srílanských úřadů spáchalo velikonoční sebevražedné útoky na kostely a hotely devět islamistů, kteří byli všichni domácího původu. Tak jako k dalším velkým teroristickým útokům ve světě se i k těm na Srí Lance přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), nepředložila pro to ale žádné hodnověrné důkazy.

Srílanské úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál místní radikální duchovní Zahrán Haším. Ten při jednom z atentátů zahynul.

Bezpečnostní složky zatkly v souvislosti s atentáty přes 150 lidí, jsou mezi nimi i cizinci ze Sýrie a Egypta. V zemi bylo po útocích nasazeno na 10.000 vojáků, kteří prováděli prohlídky a dohlíželi na bezpečnost u svatostánků.

Témata:  Srí Lanka exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy