Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzského premiéra neobměkčily ani masové protesty. A bude hůř...

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzský premiér Manuel Valls odmítá i po masových protestech ustoupit od reformy pracovního práva. Zároveň vyzval odborovou organizaci CGT, aby přestala organizovat manifestace.

Šéf francouzské vlády se tak vyjádřil den po pouličních protestech v Paříži provázených násilím, které si vyžádalo desítky zraněných a zatčených.

Zdroj: YouTube

Valls zároveň upozornil, že úřady sice nemohou demonstrace zakazovat, ale mohou přijmout rázná protiopatření. Stovky radikálních demonstrantů se v úterý střetly ve francouzské metropoli s policií, která pět desítek lidí zadržela. Premiér dnes v reakci zdůraznil, že není možné tolerovat, aby se "tyto hanebnosti vymkly kontrole".

Úřady již využívají stále platného výjimečného stavu zavedeného po loňských teroristických útocích k tomu, aby například zakazovaly účast na demonstracích takzvaným rizikovým osobám. Opatření se týká asi 130 lidí evidovaných policií.

Reformu pracovního práva již schválilo Národní shromáždění a nyní projednává Senát. Odbory, podle nichž reforma nepřijatelně zvýhodňuje zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabuje postavení pracujících, oznámily, že další demonstrace a stávky po celé Francii plánují na 23. a 28. června.

Témata:  demonstrace v Paříži Manuel Valls

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy