reklama

"Jsme velice odolní. V létě bude asi malý pokles (účasti), ale v září to znovu začne silněji než dřív," řekla AFP jedna z demonstrantek.

Protivládní manifestace, které se konají každou sobotu od loňského listopadu, přilákaly v posledních měsících různý počet lidí, od desítek po stovky tisíc. Protestujících je však čím dál tím méně. Před dvěma týdny se pochodů po celé Francii zúčastnilo 15.500 lidí, o týden později to bylo jen 12.500.

Žluté vesty zaznamenaly zásadní neúspěch ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých kandidovaly dvě strany, jež se k hnutí přímo hlásí. Žlutá aliance zpěváka Francise Lalanneho získala 0,54 procenta hlasů, Občanská evoluce vedená Christophem Chalençonem pouze 0,01 procenta.

Některé manifestace se nově svolávají i na neděli, například takzvaný "pochod zmrzačených", kterého se zúčastní demonstranti, již přišli při střetu s policisty například o ruku či oko.

Pařížský prokurátor v pátek v rozhovoru s pařížským listem Le Parisien sdělil, že policisté, kteří jsou podezření z použití nepřiměřeného násilí proti demonstrantům, budou čelit spravedlnosti. Při střetech s policií bylo od loňského listopadu zraněno 2448 protestujících a 1797 strážců pořádku.