Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko postihlo silné zemětřesení

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Jih Japonska dnes postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Japonská meteorologická agentura uvedla, že nebezpečí před vlnami cunami vydáno nebylo, ačkoli je možné očekávat mírné vzedmutí moře.

Epicentrum se nacházelo v moři nedaleko města Mijazaki na ostrově Kjúšú. Otřesy vycházely z hloubky 23 kilometrů.

Zemětřesení jsou v Japonsku poměrně běžná. Země leží v seizmicky velmi aktivní oblasti, v níž dojde k pětině všech světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů.

Žádné škody prozatím hlášeny nebyly, napsala agentura AP.

Japonsko leží ve velmi nestabilní oblasti, ročně jej zasáhne zhruba 1500 zemětřesení. Z toho zhruba 500 je silnějších než 5 stupňů Richterovy stupnice.

Každý den navíc zemí hýbe takzvané chvění, tedy malá zemětřesení, která jsou pro většinu lidí neznatelná a lze je rozeznat pouze přístroji. Při silnější litosférické aktivitě může Japonskem za jeden den "otřást" až tisíc takových chvění.

Témata:  Japonsko zemětřesení v Japonsku zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.