Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívka porodila dvakrát za měsíc. Jak to dokázala?

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Normální těhotenství trvá zhruba 40 týdnů. Každý si proto dokáže spočítat, že mezi jednotlivými porody by u jedné ženy mělo uplynout zhruba 9 měsíců, pokud jde vše bez komplikací a nehovoříme o předčasném porodu. Lékaře ale překvapil případ mladé dívky, která porodila zdravé děti dvakrát během jednoho měsíce.

20letá dívka Arifa Sultanová a její manžel Sumon Biswas z Bangladéše přivítali na svět své první děťátko 25. února. Arifa se okamžitě zhostila role novopečené maminky a vše fungovalo bez sebemenších problémů.

O měsíc později se ale stalo něco, s čím nikdo nepočítal. 26. března dívce praskla voda a skončila opět v porodnici, kde císařským řezem porodila dvojčata.

Dvojčátka byla zdravá a plně vyvinutá, nikdo si ale nedokázal vysvětlit, jak je možné, že žena porodila v rozmezí jednoho měsíce hned dvakrát po sobě.

Dívka proto podstoupila sérii vyšetření, na základě kterých lékaři pravděpodobně odhalili příčinu. Domnívají se, že dívka má dvě dělohy, a tak prožívala dvoje těhotenství současně.

Zůstává záhadou, proč si nikdo z lékařů druhého těhotenství a dvojčat nevšiml dříve. Pravděpodobně ale jedna z děloh není viditelná na screeningových přístrojích, a proto o druhém těhotenství nikdo nevěděl.

Pokračujícího těhotenství si ale nevšimla ani sama matka. "Neuvědomila si, že je stále těhotná s dvojčaty. 26 dní po porodu prvního dítěte jí opět praskla voda. Jedno dítě se narodilo z jedné dělohy a dvě z druhé. Viděl jsem takový případ poprvé, nikdy předtím jsem o tom neslyšel," řekl britským serverům Mirror a Daily Mail lékař Dilip Roy.

Podobné případy jsou extrémně vzácné už jen proto, že naprostá většina žen na celém světě má dělohu pouze jednu. O tom, že by byl někdo podobně jako mladá dívka těhotný hned dvakrát, zatím lékaři neslyšeli.

Témata:  lidé porody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.