Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hněv uprchlíků se stupňuje: Nutí nás žít jako zvířata. Doma mezi bombami a násilím by to bylo lepší

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – I přes dohodu EU s Tureckem, která omezila počet migrantů, kteří do Evropy přes Řecko přichází, je situace uprchlíků v Řecku vážná. Televizní stanice al-Džazíra na svém serveru varuje, že je nálada uprchlíků kvůli prodlevám řeckých úřadů napjatá.

Uvězněni na ostrově

Stanice varuje, že frustrace a hněv uprchlíků stoupá, jelikož se proces schvalování žádostí o azyl v Řecku pohybuje jen velmi pomalu. Ačkoliv tento týden měl začít proces registrace pro azyl, na řeckém ostrově Chios byl přesunut až na pátek.

V přeplněném neoficiálním táboře Souda na tomto ostrově tak migranti zatím marně čekají na rozhodnutí o tom, jaký bude jejich další osud. „Desítky lidí stojí v dlouhé frontě na speciální potravinové příděly pro své nemocné děti, zatímco si děti hrají na prašné cestě, která tábor rozděluje. Ačkoliv jde o neoficiální tábor, Souda je domovem alespoň tisícovky uprchlíků a migrantů," varuje al-Džazíra.

Ti kvůli dohodě EU-Turecko spolu s dalšími dvěma tisíci uprchlíků v táboře Vial a asi třemi stovkami lidí, kteří táboří v rozpadajícím se divadle u cesty, ostrov nemohou opustit.

Napětí roste

„Viděl jsem lidi na moři před mýma očima umírat," uvedl Achraf Zbir (29), který pochází z Maroka. „Většina z lidí tady má rodinu v Německu nebo jinde v Evropě, ale teď jsme tady uvízli." Podle Zbira mohou ve své cestě pokračovat pouze lidé, kteří mají dost peněz na to, aby zaplatili pašerákům. „Ale nám peníze už dávno došly," dodal.

George Kiritis, mluvčí řecké vlády pro záležitosti týkající se uprchlíků, přiznal, že celou situaci zkomplikovali místní obyvatelé ostrova. „Snažíme se proces zrychlit. Chápeme, že tu došlo k prodlevám, ale jsou tu určité problémy; zejména na Chiu, protože místní zpočátku blokovali doručení některých kontejnerů a vybavení," vysvětlil.

Maria Lavidová, mluvčí nevládní organizace Doctors of the World, varuje, že ačkoliv se počet příchozích do Řecka snížil, počet lidí na ostrovech se zvyšuje. Humanitární podmínky se zde proto zhoršují. „Nejčastějšími lékařskými problémy jsou žaludeční a střevní potíže, chřipka a zlomené končetiny," uvádí Lavidová.

„Měli jsme zůstat doma"

Mezi časté problémy ale patří i mentální potíže. „Mnoho lidí trpí kvůli stresu depresemi. Čekají už hrozně dlouho. Tahle situace v nich vzbuzuje úzkost a zoufalství a nevědí, co přijde dál," varuje.

Uprchlíci varují, že většina z nich je bez peněz a čekají v táboře již několik měsíců. Řecká vláda podle nich nic nedělá a jediný způsob, jak získat jídlo, je od humanitárních organizací.

„Nutí nás tu žít jako zvířata," uvedla například jedna uprchlice. „Je mi jedno, jestli nás pošlou zpět do Turecka, ale už by to měli udělat," dodala.

„Kdybychom zůstali v Sýrii s bombami a násilím, bylo by to lepší, než být uvězněn tady na ostrově," okomentoval to jiný uprchlík.

Témata:  Řecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy