Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odveta za rakety: Izrael zaútočil v jižní Sýrii, několik mrtvých a zraněných

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás
Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás
Foto: washingtonpost.com

Deset lidí dnes přišlo o život při izraelském útoku na pozice syrské armády v jihosyrské provincii Kunajtra a v oblasti kolem metropole Damašku. Mezi oběťmi jsou tři vojáci syrské armády a sedm spojeneckých bojovníků cizí národnosti, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Jejich národnost ale nebyla schopna uvést. Při izraelském ostřelování bylo dalších sedm syrských vojáků zraněno, sdělila státní agentura SANA.

Izraelský útok si podle ní kromě obětí vyžádal také materiální škody. Mluvčí izraelské armády na twitteru potvrdil, že Izrael zasáhl cíle v Sýrii, včetně dělostřeleckých baterií, pozorovacích stanovišť a protiletadlového raketového systému. SOHR, která konflikt v Sýrii dlouhodobě monitoruje, uvedla, že izraelské nálety zasáhly skladiště zbraní íránských vojsk a bojovníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které Írán podporuje.

Nálety následovaly několik hodin poté, co Izrael uvedl, že ze Sýrie byly na okupované Golanské výšiny odpáleny dvě rakety. Mluvčí izraelské armády doplnila, že tyto rakety nikoho nezranily.

The Syrian Armed Forces targets we struck included:? 2 artillery batteries ? Observation & intel posts? An SA-2 aerial defense batteryWe hold the Syrian regime accountable and will firmly operate against any attempt to harm Israeli civilians. pic.twitter.com/XtDTqz7Btc

— Israel Defense Forces (@IDF) 2. června 2019

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle agentury DPA řekl, že po ostřelování Golan ze Sýrie nařídil armádě "energický postup". "Nejsme ochotni akceptovat ostřelování našeho území a budeme velmi rozhodně reagovat na každou agresi vůči nám," prohlásil.

Golanské výšiny na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval. OSN, Evropská unie či Liga arabských států (LAS) považují Golanské výšiny za území okupované Izraelem. Sýrie Izrael jako stát neuznává.

Izrael přítomnost syrské armády podporované Ruskem poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády. V uplynulých letech proto v oblasti podnikl stovky náletů.

Témata:  Izraelská armáda Golanské výšiny Sýrie Izrael

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy