reklama

Podle maltského premiéra Josepha Muscata se migrací a obavami obyvatel musejí zabývat politici, protože v opačném případě toto téma převezmou extremistická hnutí.

"Shodli jsme se na tom, že je potřebné zásadním způsobem snížit příliv migrantů do EU. Potřebujeme chránit naše hranice, realizovat dohodu s Tureckem a potřebujeme se dohodnout s africkými zeměmi," řekl novinářům nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země nyní EU předsedá.

Slovenský premiér Robert Fico dodal, že téma migrace spolu s výsledkem britského referenda budou hlavními politickými tématy v EU v druhém letošním pololetí, kdy předsednickou zemí evropské osmadvacítky bude Slovensko. "Navzdory našim představám o agendě se domnívám, že v druhé polovině roku 2016 budou dominovat dvě témata. Je to výsledek referenda ve Velké Británii bez ohledu na to, jaký bude. Druhým tématem, o kterém jsme hovořili, je migrace," řekl Fico.

Premiéři Slovenska, Nizozemska a Malty, která převezme předsednictví v EU po Slovensku, se před novináři současně vyslovili pro setrvání Británie v unii.