reklama

Policie dnes podle agentury MTI sdělila, že tělo nalezené v Dunaji u obce Bölcske, vzdálené od maďarské metropole přibližně 100 kilometrů po proudu řeky, bylo identifikováno jako jedna z obětí nehody. Nezvěstní jsou tak už jen tři Jihokorejci, kteří byli na palubě Mořské panny v okamžiku neštěstí.

Pátrání po pohřešovaných pokračuje po celém toku Dunaje od místa tragické události. V úterý se podařilo vrak vyzdvihnout pomocí velkého lodního jeřábu, přičemž záchranáři našli čtyři těla. Úřady nevyloučily, že se v trupu nacházejí pod silnou vrstvou bahna ještě další mrtví, ale o výsledku prohledání lodi zatím neinformovaly.

Ze zavinění nehody je podezřelý kapitán lodi Viking Sigyn. Je jím 64letý Ukrajinec, kterému za ohrožení lodní dopravy hrozí až osm let vězení. Policie kapitána zadržela a soud na něj uvalil vazbu. Podle dnešního rozhodnutí budapešťského soudu byl ale Ukrajinec propuštěn po složení kauce 15 milionů forintů (1,2 milionu korun). Musí se však po dobu čtyř měsíců podrobit dozoru, který zahrnuje nošení elektronického sledovacího náramku a povinnost dvakrát týdně se hlásit úřadům.