reklama

"Potřebujeme dostat do politiky schopné lidi. Potřebujeme vrátit Slovensko zpět lidem," řekl Kiska na tiskové konferenci v Banské Bystrici na středním Slovensku. Spolu s exprezidentem na ní vystoupili i jeho budoucí kolegové ve straně. Kiska dodal, že chce středovou stranu, která nebude orientována konzervativně ani liberálně.

Kiska zdůraznil potřebu spojování stran a vymezil se vůči vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), s jejímž předsedou a někdejším premiérem Robertem Ficem měl jako prezident vyostřené vztahy.

"Musíme uvažovat, jak společně převzít odpovědnost, vládu a moc po téměř 12 letech vlády jedné strany," řekl Kiska v reakci na Směr-SD, který je u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006. Kiska dodal, že nezáleží na tom, zda příštím premiérem bude on sám, nebo lídr některé z partnerských stran. Za ty označil největší opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), stejně jako neparlamentní Křesťanskodemokratické hnutí či dvojici stran Progresivní Slovensko a Spolu, které v koalici vyhrály na Slovensku květnové volby do Evropského parlamentu.

Příští parlamentní volby na Slovensku by se měly konat na přelomu února a března příštího roku.

Za priority nové strany Kiska označil například zdravotnictví, prosazování principu spravedlnosti, dále školství či životní prostředí. "Bude to velká, celoslovenská strana ukotvená v regionech se všemi strukturami. Přihlásilo se 30.000 podporovatelů, dostanou nabídku stát se členy," řekl Kiska.

Podle dřívější sondáže agentury Focus by Kiskova strana brala sympatizanty hlavně zmíněným opozičním a neparlamentním stranám. S popularitou 6,2 procenta v průzkumu Focusu by se exprezidentova strana umístila v žebříčku popularity politických stran až na osmém místě.

Popularita Andreje Kisky, v minulosti nejoblíbenějšího politika na Slovensku, postupně klesala a v červnové sondáži se exprezident umístil až na pátém místě. Dostala se před něj například Čaputová i premiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini. Kiska také čelí daňové kauze své rodinné firmy v souvislosti s financováním kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014. Její vyšetřování pokračuje.

Multimilionář Kiska řekl, že do přípravy nové strany vložil prostřednictvím občanského sdružení 180.000 eur (4,6 milionu Kč). Ustavující sněm strany Za lidi by měl být v září.

Představení své strany v Banské Bystrici zdůvodnil Kiska tím, že město leží ve středu Slovenska a je symbolem boje proti fašismu.