reklama

Kvůli narůstajícímu počtu severokorejských pytláků musely japonské úřady navýšit počty hlídek v rybářské oblasti mělkých vod bohatých na olihně zhruba 300 kilometrů západně od japonského pobřeží. Japonská pobřežní stráž použila vodní děla asi na padesátku plavidel, která ignorovala její upozornění.

Podle odborníků narůstající počty severokorejských pytláků souvisejí s kampaní KLDR na podporu rybolovu. Zemi trápí nedostatek potravin a zdravotní potíže způsobené nepestrou stravou, které může větší konzumace ryb vyřešit. Rybáři se do japonských vod vydávají proto, aby splnili kvóty, říkají odborníci.

Jižní Korea v sobotu zachránila z rozbité loďky čtyři Severokorejce, které proud unesl 150 kilometrů jižně od hranice, jež dělí vody obou zemí u východního pobřeží Korejského poloostrova. Dva z můžu si přáli v Jižní Koreji zůstat, dva se vrátili zpět do KLDR.

Přeběhlictví občanů je pro Severní Koreu citlivým tématem, země často svého jižního souseda obviňuje z toho, že její občany příliš podporuje v tom, aby se do totalitního státu nevrátili. Od rozdělení obou zemí v roce 1953 přeběhlo z KLDR do Jižní Koreji zhruba 30.000 osob, uvedla agentura AP s odvoláním na jihokorejské vládní zdroje.