reklama

Zjištění platformy Bellingcat se prý opírají o soubor 150.000 hovorů odposlechnutých v době katastrofy ukrajinskou tajnou službou SBU. Jednou z klíčových postav operace byl podle Bellingcatu Igor Strelkov (Girkin), který v létě 2014 vykonával funkci ministra obrany takzvané "lidové republiky" v Doněcku. Později se Strelkov Moskvě znelíbil a byl odvolán zpět do Ruska.

Strelkov, bývalý plukovník ruské kontrarozvědky FSB, podle investigativců věděl o transportu raketového komplexu Buk, kterým byl letoun sestřelen, z Ruska na východ Ukrajiny. Většina osob spojených s operací byla jeho podřízenými. Při katastrofě zahynulo všech 298 osob na palubě.

Přepravu komplexu Buk si podle Bellingcatu objednal šéf povstalecké rozvědky, údajný agent ruské tajné služby GRU Sergej Dubinskij. Zajišťoval rovněž jeho přepravu na Ukrajinu a transport zpět do Ruska. Skupina Dubinského údajně sehrála klíčovou roli v rozhodnutí o sestřelení letadla, které povstalci považovali za nepřátelské.

Další osoby, spojené s útokem na letoun Boeing 777, identifikuje Bellingcat jako bývalého plukovníka ruské armády Olega Pulatova a povstalecké velitele Leonida Charčenka, Eduarda Gilazova a Olega Šarpova.

Na útoku se rovněž údajně podíleli příslušníci bojové skupiny agenta GRU Igora Bezlera Sergej Povaljajev, Valerij Stělmach a Igor Ukrainěc a dále členové takzvaného praporu Vostok Alexandr Chodakovskij a Alexandr Semjonov.

Zjištění investigativní skupiny Bellingcat bylo na jejím webu publikováno dvě hodiny před tiskovou konferencí v nizozemském Nieuwegeinu, kde mají být oznámena jména nejméně čtyř osob podílejících se na katastrofě malajsijského letounu. Již v úterý v nizozemské televizi zaznělo, že mezi podezřelými se může ocitnout Dubinskij a Pulatov, o nichž se zmiňuje i Bellingcat.

Kreml dnes prostřednictvím mluvčího Dmitrije Peskova oznámil, že vyšetřování katastrofy zatím nehodlá komentovat. Peskov připomněl, že Rusko nebylo k vyšetřování přizváno.