Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to venku. Kdo může za katastrofu letu MH17? Vyšetřovatelé zveřejnili jména

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Z odpovědnosti za katastrofu malajsijského letounu na lince MH17, při níž zahynulo 298 lidí, budou souzeni Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Novinářům to v nizozemském Nieuwegeinu sdělily rodiny pozůstalých, které s výsledky šetření seznámila skupina mezinárodních vyšetřovatelů.

Čtveřice bude obžalována z vraždy, soud se bude konat v Nizozemsku a začne 9. března 2020. Vyšetřovatelé hodlají ruské úřady oficiálně požádat, aby umožnily jejich výslech. Vydali na ně rovněž mezinárodní zatykač. Že by Moskva tři ruské občany vydala, je podle mínění znalců ruské právní praxe krajně pochybné. Podezřelý Charčenko se podle vyšetřovatelů zřejmě nachází na Ukrajině, nejspíš na území ovládaném povstalci.

Dnešní oznámení uvítal šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, který je označil za důležitý milník při hledání pravdy ohledně tragédie, která stála životy občanů 17 zemí. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt vyzval Rusko ke spolupráci.

Vyšetřování, které trvá už bezmála pět let, bude dál pokračovat a vyšetřovatelé si vyžádají další svědky. Některé podezřelé identifikovala mezinárodní investigativní skupina Bellingcat v dnešním prohlášení, v němž jsou uvedena jména dvanácti údajných pachatelů včetně Girkina, Dubinského, Pulatova i Charčenka.

Jedním z hlavních podezřelých je Girkin, známý rovněž jako Strelkov. Bývalý důstojník ruské kontrarozvědky FSB v povstaleckém Donbasu v době neštěstí působil jako "ministr obrany". Velkoruský monarchista a pravoslavný fundamentalista se později Moskvě znelíbil a byl povolán zpět do Ruska. Podle některých ruských médií teď organizuje nábor Rusů pro ozbrojené jednotky separatistů.

#MH17 #JIT released identity of four suspects believed to be involved in the downing of MH17 that killed 298 people almost 5 years ago . Three are Russians. One said to be Ukrainian . Msia Solicitor General Mohd Hanafiah represented AGC in the news conference . pic.twitter.com/r0dTcvlFCI

— Melissa Goh (@MelGohCNA) 19. června 2019

Girkin dnes v rozhovoru pro agenturu Interfax odmítl zjištění vyšetřovatelů komentovat. Řekl jen, že "ozbrojenci (z povstaleckých zón Donbasu) Boeing nesestřelili".

Dubinskij, údajný agent ruské tajné služby GRU a šéf povstalecké rozvědky, si podle investigativní platformy Bellingcat objednal dodání komplexu Buk povstalcům. Zajišťoval rovněž jeho přepravu na Ukrajinu a transport zpět do Ruska. Skupina Dubinského údajně sehrála klíčovou roli v rozhodnutí o sestřelení letadla, které povstalci považovali za nepřátelské. Pulatov byl podle vyšetřovatelů jedním z velitelů rozvědky separatistů a Charčenko velel jejich průzkumnému praporu.

Skupina vyšetřovatelů, jejímž členy jsou experti z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny, loni dospěla k závěru, že letoun Boeing 777 sestřelila raketa země-vzduch Buk odpálená z prostoru ovládaného v létě 2014 proruskými separatisty. Zbraň na místo dopravili příslušníci 53. ruské protivzdušné brigády dislokované v Kursku.

Rusko tvrdí, že raketa Buk pocházela z arzenálu ukrajinské armády. Moskva argumentuje tím, že žádný systém Buk nikdy rusko-ukrajinskou hranici nepřekročil. Baterie, která odpálila osudnou raketu, byla podle ruských armádních činitelů přesunuta k sovětské jednotce na Ukrajinu ještě v roce 1986 a nikdy se odtud do Ruska nevrátila. Nizozemští vyšetřovatelé dnes oznámili, že mají o přesunu Buku z Ruska na Donbas a zpět důkazy.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Nizozemí Ukrajina

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy