reklama

Haníja na brífinku pro zahraniční novináře obvinil Izrael z porušování podmínek příměří s tím, že opakovaně zmenšuje námořní pásmo kolem Pásma Gazy.

Izrael, který námořní blokádu Gazy a tvrdé střežení hranic zdůvodňuje bezpečnostními obavami, v uplynulých týdnech opakovaně zmenšil či uzavřel námořní zónu kolem Gazy v reakci na zápalné balónky vyslané z enklávy na izraelské území, píše agentura Reuters.

Haníja obvinil Izrael z nedodržování podmínek příměří a zdržování projektů, které dohoda obsahuje. Na zřízení nového elektrického vedení se podle šéfa Hamásu bude finančně podílet Katar a výsledkem má být mimo jiné vytvoření mnoha nových pracovních míst.

Palestinské frakce v Gaze jsou podle Haníji odhodlány udržet klid tím, že budou zastavovat vysílání balónků s hořlavinami na izraelské území a večerní protesty u hranice s Izraelem. "Chceme zajistit důstojný život našemu palestinskému lidu a ušetřit ho od opakované (izraelské) agrese," řekl Haníja.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamásu a v důsledku izraelské a egyptské blokády jsou životní podmínky většiny obyvatel neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 50 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně.

Hnutí Hamás ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedlo s Izraelem už tři války. Při poslední eskalaci konfliktu začátkem května střely z Gazy zabily čtyři Izraelce a odvetné izraelské nálety usmrtily 21 Palestinců, z nichž více než polovinu tvořili civilisté, píše agentura Reuters. Násilí ukončilo až příměří zprostředkované Egyptem, Katarem a OSN.