reklama

Uzemnění letounů Boeing 737 MAX je jedním z problémů, který může může mít v letní turistické sezóně vliv na dovolenou u desítek tisíc klientů tuzemských cestovních kanceláří. Řada z nich používá jako dopravce leteckou společnost Smartwings, u které zmíněné stroje tvořily významnou část flotily. Není ale zdaleka jediná.

Toto číslo se navíc může výrazně zvýšit. Návrat letounů společnosti Boeing je totiž nadále v nedohlednu. Pravděpodobně k němu letos nedojde, a tak musí dopravci řešit náhradní způsoby přepravy, aby uspokojily davy turistů mířící do a ze zahraničí.

Žraloci u chorvatských břehů

Nemilou zprávou pro turisty je i výskyt žraloků v Chorvatsku. Od doby, kdy Čecha zabil žralok, totiž neuplynul ani rok, a řada lidí má tento hrůzný incident dodnes v paměti.

U chorvatských břehů byl nejprve spatřen žralok mako, který se pohyboval poblíž města Makarska. Tento žralok je považován za nebezpečného a člověka může i zabít, většinou je ale neškodný. Přesto bylo zaznamenáno několik případů, kdy žralok bez příčiny zaútočil na člověka. Jeden byl dokonce smrtelný.

Při chorvatském pobřeží se ale žraloků nachází víc. Další byl spatřen v obci Grebaštica nedaleko Šibeniku a odvážil se připlout až přímo ke břehu, což se přitom běžně nestává. Žraloci se většinou drží v hlubších a vzdálenějších vodách. Navíc není dodnes přesně jasné, o který druh žraloka se jedná a jestli může být lidem nebezpečný.

Nově hlásí média další pozorování žraloka. Tentokrát se objevil u ostrova Korčula, kde ho viděli místní turisté. Mělo se jednat o žraloka mako, není ale jasné, jestli jde o toho stejného jako v prvním případě. Není vyloučeno, že jde o úplně jiného jedince.

Přestože žraloci většinou nejsou lidem nebezpeční a neměli by být důvodem k rušení či přesouvání dovolené, mnoha lidem už pouhá myšlenka na tohoto predátora stačí k tomu, aby nevlezli do moře. Většinou však zcela zbytečně.

Problémy hlásí i Řecko

Je-li některá ze zemí mezi českými turisty letním trhákem, tak je to vyjma Chorvatska právě Řecko. I to ale letos hlásí nepříjemné problémy. Podle britského portálu Guardian tamní úřady vydaly varování před komáry, které přenášejí západonilskou horečku.

V minulém roce se tímto onemocněním v zemi nakazily stovky lidí a 50 z nich zemřelo. Virus byl nejčastěji zaznamenán v okolí Soluně a hlavního města Atén.

Původcem západonilské horečky jsou divoce žijící ptáci a přenašečem komáři. Až 80 procent infekcí probíhá asymptomaticky, tedy s žádnými, případně jen mírnými příznaky. U zbytku infikovaných se ale virus projevuje podobně jako chřipka, tedy horečkou, únavou a otokem lymfatických uzlin. Dalšími příznaky , při jejichž výskytu je už nutné bezpodmínečně vyhledat lékaře, jsou bolesti hlavy, krku, pohybového aparátu, vyrážky na trupu a končetinách, nechutenství a bolesti břicha. 

Virus se ale nešíří pouze v Řecku. Loni se objevil i v dalších oblíbených destinacích, například v Srbsku v Itálii či v Chorvatsku. I v těchto zemích si vyžádal desítky obětí.