Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gayové se perou mezi sebou. Největší duhový průvod naruší trucpodnik

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Každoroční největší pochod LGBT komunity WorldPride, který letos organizuje New York, bude v neděli doprovázet trucpodnik, jenž připravují lidé nespokojení s komercializací akce. Napsala to agentura AP. Na manhattanském pochodu za práva leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů se očekává 150.000 lidí, statisíce dalších budou přihlížet v ulicích.

Souběžně se má konat protestní pochod nazvaný Queer Liberation March, na němž je očekáváno 10.000 účastníků. Podle jeho organizátorů se hlavní pochod WorldPride už příliš vzdálil původní podobě vzpurné akce oslavující odpor a osvobození. Pochod je prý spoután komerčními zájmy a ochraňují ho policisté, kteří v minulosti proti gayům a lesbám brutálně zasahovali. Protestní pochod má skončit mítinkem v Central Parku.

Hlavní pochod WorldPride, který ukončí shromáždění na Times Square, sponzorují velké firmy jako T-Mobile, MasterCard nebo Delta Air Lines. Pochod má 677 bloků, z nichž každý se musel předem zaregistrovat a pečlivě se po měsíce připravoval.

Účastníky pochodu budou od diváků v ulicích oddělovat policejní zábrany. Podle organizátorů hlavního pochodu je akce tak velká, že už se bez policejní ochrany nemůže obejít. Pochod má mnohamilionový rozpočet.

Protestního pochodu Queer Liberation March se naproti tomu může zúčastnit každý. Podobná protestní akce se konala už v roce 1994, kdy se vedle tehdy už tradičního pochodu New York City Pride konal alternativní průvod. Důvodem byl nesouhlas s tím, že organizátoři oficiálního pochodu údajně podcenili naléhavost problémů s AIDS.

Témata:  homosexuálové New York gayové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy