reklama

"Chci se obrátit na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Měli bychom si promluvit? Měli. Projednejme, komu patří Krym a kdo není ve (východoukrajinském) Donbasu," řekl Zelenskyj.

Narážel tak na ruskou anexi ukrajinského poloostrova a ruské popírání přítomnosti ruských vojáků v řadách separatistů v Donbasu, bojujících od jara 2014 proti prozápadní vládě v Kyjevě. "Navrhuji, aby nám společnost dělali prezident USA Donald Trump, britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron," uvedl. "Soudím, že (běloruský prezident) Alexandr Lukašenko nás s radostí přivítá v Minsku," dodal.

"Ještě nejsem připraven odpovědět, je to naprosto nový formát rozhovorů," vyjádřil se před novináři mluvčí Kremlu. Podle Dmitrije Peskova se nejdříve musí vyjasnit, zda navrhovaná schůzka má vyhlídku se uskutečnit a jaký nový formát se vlastně navrhuje. "Je to nová iniciativa. Nepochybně ji zvážíme, ale ještě nemohu poskytnout nějakou reakci," řekl mluvčí podle agentury TASS.

Dodal, že USA nejsou účastníky "normandského procesu", tedy jednání mezi zástupci Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa, kteří poprvé o konfliktu jednali při oslavách výročí vylodění Spojenců v Normandii v červnu 2014. Američtí představitelé ani nejsou podepsáni pod mírovými dohodami, řekl kremelský mluvčí. O Británii se Peskov nezmínil.

Právě v Minsku byly před čtyřmi lety uzavřeny - za Putinovy účasti a za zprostředkování německé kancléřky a francouzského prezidenta - mírové dohody, které měly ukončit konflikt na východě Ukrajiny. Ujednání se ale dosud nepodařilo naplnit, i když velké boje utichly. Konflikt si vyžádal na 13.000 mrtvých.

Zelenskyj ve svém dnešním vystoupení také kritizoval návrh uspořádat telemost mezi znepřátelenými Rusy a Ukrajinci, po vzoru někdejších televizních diskusí řadových Američanů a Sovětů v éře Michaila Gorbačova. Debatu měly v pátek vysílat jedna z ruských státních televizí a ukrajinská stanice NewsOne, blízká prokremelskému oligarchovi a politikovi Viktoru Medvedčukovi. Stanice, která se ocitla pod palbou všeobecné kritiky, ale dnes telemost zrušila "kvůli výhrůžkám".

Prezident nápad s telemostem označil za "laciný, ale nebezpečný" předvolební trik, protože by mohl rozdělit Ukrajince na dva tábory před parlamentními volbami, vyhlášenými na 21. července.

Generální prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že nechal všechny zainteresované - od majitele NewsOne po moderátora, který telemost avizoval - předvolat k výslechu kvůli podezření z vlastizrady.