reklama

"Ukrajina v posledních letech pokročila v řadě významných a náročných reforem a je důležité, aby nenastal žádný zpětný posun, především v boji proti korupci nebo decentralizaci," uvedl Hahn v prohlášení, které zveřejnila Evropská komise (EK).

Summit Ukrajina-EU byl první od květnového zvolení Volodymyra Zelenského ukrajinským prezidentem. Kromě Hahna se jej zúčastnili i předseda EK Jean-Claude Juncker nebo šéf Evropské rady Donald Tusk, kteří ve svých funkcích končí.

Evropská unie od roku 2014 poskytla Ukrajině 3,3 miliardy eur takzvané makrofinanční pomoci, což je podle agentury Reuters nejvyšší částka, jakou podpořila nečlenskou zemi. Pomoc ve výši dalších 500 milionů eur je podmíněna zaváděním reforem.

"Chceme, aby (EU) nadále věnovala Ukrajině pozornost, a snažíme se udržet co nejtěsnější vztahy s novým prezidentem," řekl agentuře Reuters před rozhovory unijních lídrů se Zelenským nejmenovaný bruselský diplomat. S hlavou Ukrajiny jednali mimo jiné o naplňování asociační dohody, konfliktu na východě země a dodržování takzvaných dohod z Minsku.

Lídři pak ve společném prohlášení uvedli, že nadále podporují posílení politického i ekonomického sbližování EU a Ukrajiny. Zelenskyj, bývalý herec bez předchozí politické zkušenosti, podle agentury APA řekl, že chce zrychlit integraci své země do EU.

Politici odsoudili také narušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti "akty agrese" ruských ozbrojených sil od roku 2014 a nelegální anexi Krymu Ruskem. Tusk a Juncker také ujistili, že unie zachová sankce vůči Rusku.

"Budou platit, dokud mírové dohody z Minsku nebudou zcela dodržovány," uvedl Tusk s odkazem na dohody o mírovém urovnání konfliktu na Ukrajině, které Moskva podle EU neplní.

Vyjádřili také znepokojení nad eskalací napětí v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem, kde Rusové loni zajali 24 ukrajinských námořníků.