reklama

České veto

Server uvádí, že se Brusel snaží prosadit klíčový balíček daňových reforem, který by měl pomoci v boji proti korporačním daňovým únikům. „To je ale teď v ohrožení kvůli nekompromisním vyjednávacím taktikám České republiky," píše se na serveru.

Evropští ministři financí se tento pátek totiž mají sejít na jednání o tomto balíčku reforem, ale český ministr financí Andrej Babiš je proti. „Zástupci Evropské unie uvádějí, že drží návrh jako rukojmí a riskuje zhroucení bezprecedentní shody na daňových reformách, která by mohla v průběhu léta zmizet," tvrdí server.

Jak dále vysvětluje, česká vláda výměnou za schválení reformy požaduje, aby Evropská komise České republice udělila výjimku z evropských zákonů o dani z přidané hodnoty (DPH), aby tak posílila boj proti podvodům.

Projdou zákony?

Babiš serveru sdělil, že dle jeho přesvědčení balíček reforem musí zahrnovat jak přímé, tak nepřímé zdanění. Dodal, že jde o problém, o kterém mluvil dlouhodobě a konsistentně, a naznačil, že vzdát se nehodlá.

Tento postup českého ministra financí se ale zástupcům EU příliš nelíbí. „Nikdy jsem neviděl, že by někdo zašel takhle daleko," uvedl například jeden z nich. Babišovo jednání je podle něj srovnatelné s držením rukojmí.

Aby balíček zákonů prošel, je totiž nutné jednohlasné schválení. Návrh zákonů by podle serveru měl značně pomoci zabránit daňovým podvodům a zlepšit transparentnost. „Zcela evidentně jde o nejdůležitější sadu korporačních daňových opatření v EU za posledních 20 let," uvedl Howard Liebman, daňový právník ze společnosti Jones Day.

Jak ale server podotýká, své pochybnosti o těchto zákonech má například Irsko nebo Rakousko. Zástupci EU tvrdí, že jejich připomínky dokáží v pátek vyřešit, Babišovi ale vyjít vstříc dle svých slov nemohou.

Spor o DPH

Vanessa Mocková, mluvčí Evropské komise, uvedla, že je nutné „vzít v potaz potenciální politické, zákonné a ekonomické dopady" ustoupení jedinému státu.

Babiš podle serveru ostatní politiky překvapil tím, jak intenzivně a dlouhodobě tento postoj zastává. Sám Babiš to okomentoval se slovy, že již od května opakovaně informoval o tom, že svůj souhlas zákonům o přímém zdanění nedá, pokud Komise neustoupí ohledně DPH.

Trvá na tom, že právě na DPH EU uniká mnohem více peněz než na korporačních daňových únicích, čemuž statistiky Evropské komise odpovídají. EU se ale obává, že by systém, který Babiš navrhuje, zvýšil administrativní náklady až o 40 %.

„EU má podezření, že si Babiš připravuje půdu před volbami příští rok. Pod jeho dohledem si česká ekonomika užívá druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropě po Německu a největší růst na kontinentu v roce 2015 po Lucembursku a Irsku," podotýká server. Na závěr ale dodává, že jeho politika ohledně DPH může naopak jeho domácí popularitu poškodit – malí podnikatelé se totiž obávají, že reformy DPH povedou k jejich konci.