Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Monstrum v moři u Anglie: Potápěči narazili na obrovskou medúzu

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Potápěči objevili v moři u jihozápadního pobřeží Anglie 1,5 metru měřící medúzu. V blízkosti mořského živočicha o velikosti člověka setrvali asi hodinu, než odplaval, napsal britský deník The Guardian.

Na průsvitný kolos s oficiálním názvem kořenoústka plicnatá narazila spolu s kolegou bioložka a moderátorka Lizzie Dalyová, která zkoumala moře pro svůj seriál Wild Ocean Week.

"Tak velkou (medúzu) jsem nikdy neviděla. Pozorovali jsme několik menších medúz na jednom pěkném útesu poblíž, a pak se ze tmy vynořil tento obrovský, nádherný kus," řekla Dalyová.

This is crazy! Divers swam with this massive barrel jellyfish off the coast of Cornwall.It’s the largest species of jellyfish found in British waters.@BBCCornwall @Shark_ManDan pic.twitter.com/LjxvHS53aB

— BBC Newsbeat (@BBCNewsbeat) July 15, 2019

Do teplejších pobřežních vod u západní Anglie podle The Guardian zamíří každý rok z Atlantického oceánu tisíce medúz. Lidé je nacházejí vyplavené na plážích především v květnu a červnu.

Kořenoústky plicnaté obvykle měří až jeden metr a váží zhruba 25 kilogramů, uvedla nadace The Wildlife Trusts. O jejich životě toho není mnoho známo.

Dalyová a její spolupracovník Dan Abbott uvedli, že poklidné chování živočicha je nepřekvapilo. Lidi podle nich tato medúza neohrozí a její žahnutí většina z nich ani nepocítí. "Většina lidí by se hned bála, ale není nebezpečná. Je to majestátní stvoření," dodali.

Témata:  moře Velká Británie potápění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy