Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřanka (†5) se snažila zachránit sestru, sama záhy zemřela. VIDEO obletělo svět

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Snímek pětileté syrské dívenky, která byla uvězněna v troskách domu a přesto se snažila zachránit svou mladší sestru, se po středečním bombardování v syrské provincii Idlib objevil na sociálních sítích. Pětiletá holčička svým zraněním podlehla, její další sourozenci jsou ve vážném stavu, píše zpravodajský web Al-Džazíra.

Na videu se objevuje také zděšený otec, který přispěchal svým dcerám na pomoc poté, co jejich dům ve města Aríhá zasáhlo bombardování syrské armády či jejích spojenců. Snímek zachytil fotograf serveru SY24, který byl na místě.

5-year-old Syrian girl dies trying to save her baby sisters from the rubble of their bombed home. pic.twitter.com/TZWAnnTG1X

— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 25, 2019

Nejdříve fotograf nic neviděl, pak slyšel dětský pláč. Situace byla také zachycena na videu, kameraman rychle přestal natáčet a chtěl dívkám pomoci. Krátce nato se však budova zřítila a pětiletá Rihám a sedmiměsíční Túká utrpěly další zranění. Dívky byly nakonec vyproštěny a převezeny do místní nemocnice. Rihám však zraněním podlehla a její mladší sestra je ve velmi vážném stavu. Při neštěstí také zemřela matka dívek.

Syrská válka trvá od roku 2011 a od zapojení Ruska v roce 2015 se Damašku podařilo většinu území získat zpět. Rusko je spolu s Íránem hlavním spojencem syrské vlády. Idlib leží na hranici s Tureckem a je poslední provincií, kterou syrský režim ještě nemá pod kontrolou. Hlavní slovo má v Idlibu radikální skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS).

OSN minulý týden oznámila, že od eskalace bojů v Idlibu a přilehlých oblastech v dubnu přišlo o život 350 civilistů a dalších 330.000 jich bylo nuceno opustit své domovy. Bílé přilby, což je organizace záchranářů napojených na povstalce, ve čtvrtek informovaly, že při bombardování v provinciích Idlib, Hamá a Halab přišlo o život nejméně deset civilistů včetně tří dětí.

Témata:  Sýrie Syrská krize EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy