reklama

Podle serveru heute.at se potápěčského výcviku na jezeře Attersee v obci Weyregg, která leží asi 40 kilometrů východně od Salcburku, dnes ráno účastnila pětičlenná skupina z Česka. Při ponoru ale u jednoho z potápěčů nastaly komplikace, a on se tak musel nouzově vynořit.

V případě příliš rychlého vynoření bez bezpečnostních přestávek může potápěč dostat kvůli snížení okolního tlaku takzvanou dekompresní nemoc.

Podle serveru heute.at české skupině na pomoc přispěchali potápěči z řad hasičů, kteří se ve stejnou dobu účastnili výcviku na blízkém stanovišti zemského hasičského sboru.

Hasiči Čechovi poskytli první pomoc, záchranáři jej následně vrtulníkem převezli do nejbližší nemocnice s hyperbarickou komorou, kterou je klinika v bavorském městě Traunstein.

Příčiny neštěstí vyšetřuje rakouská policie, která podle heute.at již zajistila potápěčské vybavení.

Dnešní zásah byl během tohoto víkendu již druhým, při kterém rakouští záchranáři pomáhali českým turistům, kteří se dostali do problémů. V sobotu skončil případ 24leté Češky tragicky. Při výšlapu na horu Bosruck na severu spolkové země Štýrsko mladá žena uklouzla na mokrém turistickém chodníku, zřítila se do hloubky 150 metrů a zahynula.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Robert Řehák dnes k tomuto případu ČTK sdělil, že velvyslanectví ve Vídni prostřednictvím české policie již rodinu zemřelé ženy informovalo. "Velvyslanectví je nadále v kontaktu jak s rodinou, tak s rakouskou policií," uvedl Řehák. Podle něj bude nyní důležité, zda dotyčná Češka měla uzavřené řádné cestovní pojištění i pro případ úmrtí a repatriace.