reklama

Rusko takové obvinění odmítá. Někdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov, který smlouvu s tehdejším americkým prezidentem Ronaldem Reaganem podepsal, se nyní obává ohrožení světové bezpečnosti a vinu za nezdar vidí na straně USA. Naopak americký ministr zahraničí Mike Pompeo a také Severoatlantická aliance včetně České republiky kladou odpovědnost na Rusko.

Před dopady zániku smlouvy ve čtvrtek varoval generální tajemník OSN António Guterres. INF byla podle něj mezníkem, který Evropě zajistil stabilitu a vedl ke konci studené války.

Ujednání mezi SSSR a USA zakazovalo výrobu, zkoušky a rozmisťování raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Po jejím podpisu zničily oba státy 2692 pozemních balistických raket a raket s plochou dráhou letu s konvenční i jadernou náloží. Sovětské rakety byly v 80. letech rozmístěny i v Československu.

"Ze zániku smlouvy je výhradně odpovědné Rusko," uvedl Pompeo v prohlášení zveřejněném dnes ve Washingtonu. Stejný názor zastává i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, britský ministr zahraničí Dominic Raab či polské ministerstvo zahraničí. Také český ministr zahraničí Tomáš Petříček konec INF připsal nezodpovědnému chování Ruska, zároveň dodal, že podporuje vznik nové smlouvy.

Ruskou odpovědnost odmítl 88letý Gorbačov, který řekl, že americký postup přinese do mezinárodní politiky nejistotu a chaos. "Ukončení smlouvy bude mít pro mezinárodní společnost sotva nějaké výhody, tento krok podkopává bezpečnost nejen Evropy, ale celého světa," uvedl.

Moskva dnes zopakovala závazek prezidenta Vladimira Putina z letošního února, že pokud s rozmisťováním nových raket středního doletu nezačne Washington, Rusko to neudělá. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v prohlášení uvedl, že k tomuto moratoriu by se měly připojit USA a NATO.

"Navrhli jsme USA a zemím NATO zvážit možnost vyhlášení stejného moratoria na rozmístění raket středního a krátkého doletu, jaké vyhlásil Vladimir Putin," uvedl po ukončení platnosti smlouvy Rjabkov.

Ruský návrh na moratorium pro rozmísťování raket nových raket středního doletu ovšem generální tajemník NATO nepovažuje za důvěryhodnou nabídku, neboť Moskva již s rozmísťování střel začala. Dodal ale, že NATO se nechystá k žádným rychlým akcím, kdy by aliance dělala totéž co Rusko. "Nové závody ve zbrojení nechceme," řekl.

Prezident Donald Trump na zánik INF ve čtvrtek reagoval vyhýbavě. "Uvidíme, co se stane," řekl novinářům. "Řekl bych, že Rusko chce s jadernou smlouvou něco udělat, což je v pořádku. Oni chtějí něco udělat, stejně jako chceme něco udělat my," prohlásil šéf Bílého domu.

Putin v únoru pověřil ministerstvo obrany, aby začalo pracovat na nových raketách. Rusko se prý ale nechce nechat zatáhnout do nových závodů ve zbrojení.

Podle ruských expertů bude armáda pracovat na vývoji pozemní verze rakety s plochou dráhou letu Kalibr, která byla dosud v souladu se smlouvou INF jen na palubách ruských vojenských lodí. Vyvíjet se má také nová nadzvuková střela středního doletu, hovoří se i o vývoji nadzvukových raket delšího doletu.

Pentagon hodlá podle agentury Reuters během příštích několika týdnů testovat novou pozemní střelu s plochou dráhou letu a na listopad je naplánována zkouška balistické rakety středního doletu.