reklama

Británie má léta výjimky například ve financování unie, v oblasti spravedlnosti a vnitra a sociální oblasti. Britský premiér David Cameron začátkem roku vyjednal s evropskými partnery další výjimky a změny s cílem přesvědčit Brity, aby hlasovali pro setrvání v unii.

Zdroj: YouTube

"I kdyby se Britové 23. června rozhodli zůstat v EU, bude nutné rychle reagovat, aby se předešlo snaze některých dalších zemí zahájit podobný proces. Jde o to, aby Dánsko, Nizozemsko, Polsko nechtěly stejný statut (s výjimkami jako Británie)," uvedl ministr. V případě brexitu by podle něj nastala velmi nejasná situace.

V rozhlasové stanici RTL Macron usoudil, že britské referendum ukazuje na konec "ultraliberální Evropy, která již nemá politický plán". Britové se rozhodli usměrnit dopady liberální politiky, kterou přitom sami obhajovali a do které ostatní země léta nutili. Britové podle něj svým postupem dělají ze zbytku unie "své zajatce".

Macron je členem socialistické vlády, ale není členem Socialistické strany. Osmatřicetiletý finanční expert v květnu založil vlastní politické hnutí En marche (Vpřed). Podle mnoha pozorovatelů a médií hodlá kandidovat na post francouzského prezidenta, možná již ve volbách na jaře 2017.