Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rio de Janeiro vyhlásilo stav finanční nouze, necelé dva měsíce před startem olympiády

Socha Ježíše Krista v Rio de Janeriu.
Socha Ježíše Krista v Rio de Janeriu.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rio de Janeiro - Brazilský stát Rio de Janeiro vyhlásil stav finanční nouze, 5. srpna mají přitom začít letní olympijské hry. Guvernér už dal najevo, že mohou nastat potíže.

Příjmy státu, které jsou do značné míry svázány s ropným průmyslem, se spolu s propadem světových cen ropy v posledních dvou letech výrazně snížily.

Podle prozatímního guvernéra státu Franciska Dornellese hrozí, že stát by kvůli "závažné hospodářské krizi nadále nemusel plnit své povinnosti spojené s hrami.  Prozatímní brazilský prezident Michel Temer při návštěvě Ria tento týden prohlásil, že federální vláda zajistí, aby veškeré úkoly nutné pro úspěšný průběh her byly splněny.

Zdroj: YouTube

Dornelles prohlásil, že požádal o peníze z federální kasy, aby mohl splnit povinnosti týkající se zajištění veřejných služeb během olympiády. Zpravodajský server BBC uvedl, že stát je pozadu s výplatou mezd a důchodů. Problémy těžce zasáhly také nemocnice a policejní stanice.

Aby se zabránilo "naprostému kolapsu" v oblasti veřejné bezpečnosti, zdravotnictví, školství či dopravy, je třeba podniknout mimořádná opatření, stojí podle agentury Reuters ve výnosu v oficiálním státním věstníku.

Rio během olympiády očekává zhruba půl milionu návštěvníků za zahraničí. Starosta stejnojmenného hlavního města Eduardo Paes ale uvedl, že nejnovější rozhodnutí státu dokončení olympijských projektů nijak neohrozí. Většinu stavebních projektů má totiž na starosti samo město a velká část z nich prý již byla dokončena. Výjimkou je prodloužení podzemní dráhy v Riu. Dokončeno má být několik dní před zahájením her.

Témata:  Olympijské hry 2016 Brazílie Rio de Janeiro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy