Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Orlandu nebyl poslední. Proč agenti nedokáží zabránit podobným masakrům?

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Berlín/Washington – Teroristické útoky v americkém Orlandu vyvolaly celou řadu otázek, jednou z těch hlavních ale bylo, proč bezpečnostní složky útoku nezabránily. Německý magazín Der Spiegel varuje, že z odpovědi na tuto otázku vyplývá, že Evropu i Spojené státy nevyhnutelně čekají další útoky.

Útoky inspirované IS

Magazín uvádí, že teroristický útok v americkém Orlandu, při kterém střelec Omar Mateen zabil 49 lidí, je jen další z mnoha podobných útoků, které se ve Spojených státech za posledních 15 let odehrály.

Jak vysvětluje, veškeré útoky po teroristických útocích 11. září, které organizovala teroristická skupina al-Kajda z Afghánistánu, provedli američtí občané nebo lidé s povolením k trvalému pobytu, kteří neměli žádné formální napojení na žádnou teroristickou skupinu, ani jimi nebyli trénováni.

 „Ačkoliv se Mateen v rámci hovoru na linku 911 v době, kdy útočil v orlandském nočním klubu, přihlásil k IS (Islámskému státu), nejsou zde žádné důkazy o tom, že by byl IS v Sýrii trénován nebo že by jej teroristická skupina nějak řídila,“ podotýká magazín a dále vysvětluje, že je Mateen jen dalším z lidí, které skupina Islámský stát inspirovala k útokům na Západě.

„21. května vůdce IS vyzval k útokům na Západ v rámci svatého měsíce ramadánu, který začal minulý týden. Od té doby jsme byli svědky nejen masakru v Orlandu, ale také vraždy francouzského důstojníka kapitána Jeana-Baptista Salvainga (42) a jeho partnerky Jessicy Schneider (36) poblíž Paříže, kterou také inspiroval IS,“ uvádí magazín.

Problém „osamělých vlků“

Takovýto „domácí“ terorismus páchaný lidmi, jako byli například bratři Carnajevovi, kteří útočili na bostonském maratonu v roce 2013, přitom představují velké nebezpečí, protože je lze jen těžko předem odhalit.

Magazín proto varuje, že jak v Evropě, tak ve Spojených státech budou podobné útoky i v budoucnu pokračovat. „Domácí terorismus pro západní bezpečnostní složky představuje obtížný problém, protože tito ‚osamělí vlci‘ nekomunikují telefonem nebo přes e-mail se zahraničními teroristickými organizacemi, což je ten typ komunikace, který by mohly odhalit špionážní agentury, ani nepořádají setkání se spolupachateli, což by mohly vysledovat bezpečnostní agentury,“ vysvětluje.

Ve Spojených státech celou situaci dále komplikuje také snadná dostupnost zbraní. Magazín podotýká, že od útoků 11. září došlo ve Spojených státech k více než 300 případům džihádistického terorismu. Pachateli přitom většinou nejsou mladí nerozvážní lidé, ale lidé ve věku okolo 30 let, kteří často mají i rodinu a děti.

Trumpův návrh by nepomohl

Je zde také široká škála motivů, což dále komplikuje možné odhalení hrozícího zločinu. Pro některé je podle odborníků džihád šancí, jak někam náležet, jiní nesouhlasí se západní politikou a imponuje jim militantní islamistická ideologie.

Na závěr ale magazín podotýká, že návrh republikána a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa zakázat vstup do země všem lidem ze zemí, kde „prokazatelně jsou sklony k terorismu proti Spojeným státům, Evropě nebo našim spojencům“, by těmto útokům zabránit nedokázal.

Důvodem je právě fakt, že za většinou útoků nestojí čerství imigranti, ale místní občané. „Nejenže by tento zákaz nebyl schopen zabránit smrtelným teroristickým činům ve Spojených státech, ale uvalení jakéhosi náboženského testu na migranty by mohlo přivolat celou řadu právních problémů,“ dodává.

Témata:  terorismus USA policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.